Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
MENU

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ζορμπάς και η Όπερα του Καΐρου

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Στο Κάιρο, όταν λες πως είσαι Έλληνας, η πρώτη λέξη που βγαίνει αβίαστα από τα χείλη των Αιγυπτίων είναι … Ζορμπάς. Ανοίγουν τα χέρια τους διάπλατα, σαν φτερά αετού λίγο πριν πετάξει, και σιγομουρμουρίζουν τη μελωδία του Ζορμπά σαν να θέλουν να μιμηθούν το συρτάκι του Άντονι Κουίν στους ρυθμούς της θρυλικής μελωδίας που συνέθεσε ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Ή πιθανότερα τον δικό τους Χάνι Χάσαν (Hany Hassan), πρωτοχορευτή του μπαλέτου της Όπερας του Καΐρου, ο οποίος έχει ενσαρκώσει μοναδικά τον Ζορμπά στην ομώνυμη παράσταση, εμπνευσμένη από το έργο του Καζαντζάκη και τη μουσική του Θεοδωράκη, που ανεβαίνει σχεδόν ανελλιπώς στη σκηνή της Όπερας εδώ και δύο δεκαετίες. Ίσως και τον Άχμεντ Γιάχια (Ahmed Yehia) ή τον Αμρ Φαρούκ (Amr Farouk), που ερμήνευσαν τον ρόλο με ανάλογο πάθος και υποκριτική/χορευτική δεινότητα, κλείνοντας πάντα την παράστασή τους με τους ήχους της μοναδικής μελωδίας, που έγραψε ο «παγκόσμιος Μίκης», που έφυγε χθες από τη ζωή πλήρης ημερών και διεθνούς αναγνώρισης, αφήνοντας την Ελλάδα και τον κόσμο φτωχότερο.

11 39

Ακόμη και όταν η πολιτιστική ζωή μπήκε …στον πάγο στην Αίγυπτο ελέω κορονοϊού, ο Ζορμπάς από το μπαλέτο της Όπερας του Καιρού «ανέβηκε» στο YouTube στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του αιγυπτιακού υπουργείου Πολιτισμού «Ο πολιτισμός στα χέρια σας», που στόχο έχει να φέρει το θέατρο, τη μουσική και άλλες εκδηλώσεις πολιτισμού στα σπίτια των Αιγυπτίων, εν μέσω πανδημίας.

Αναμφίβολα, ο Ζορμπάς έχει κατοχυρωθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα που έχει ανεβάσει ποτέ η ομάδα μπαλέτου της Όπερας του Καΐρου, έγραφε η αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram σ’ ένα άρθρο- ύμνο, με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης στο YouTube, που «έριξε» το ίντερνετ από τον μεγάλο αριθμό (διαδικτυακών) θεατών.

Μαέστροι που άφησαν το δικό τους στίγμα στην Όπερα του Καΐρου, όπως οι Αιγύπτιοι Νάντερ Αμπάσι (Nader Abassi) και Νάγιερ Νάγκουι (Nayer Nagui) και πριν απ’ αυτούς ο Ιταλός Τζόρτζιο Κρόκι (Giorgio Croci) και ο Βούλγαρος Ιβάν Φίλεβ (Ivan Filev) διεύθυναν με πηγαίο πάθος την ορχήστρα της Όπερας στον ρυθμό του Ζορμπά προκαλώντας κάθε φορά τον ενθουσιασμό της πλατείας που ξεσπούσε σ’ έναν ποταμό χειροκροτημάτων κάθε φορά που η μουσική έφτανε στην κορύφωσή της.

download

Για τις παραστάσεις του Ζορμπά στην Όπερα του Καΐρου πολλά έχουν γραφτεί και εκτός των (αιγυπτιακών) συνόρων. Αυτό που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι ο Ζορμπάς και η παράσταση- θεσμός της Όπερας συνδέθηκε το 2013 με τους αγώνες των καλλιτεχνών ενάντια στον σκοταδισμό, στο πλαίσιο των πανεθνικών διαμαρτυριών κατά του τότε προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Τον Μάιο του 2013, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου για τα γεγονότα εκείνων των ημερών, όταν οι καλλιτέχνες μπήκαν στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία ζητώντας την απομάκρυνση του υπουργού Πολιτισμού Άλα Αμπντελαζίζ (Alla Abdel Aziz), τον οποίο είχε διορίσει ο Μόρσι, ο Ζορμπάς ήταν το «highlight» σε μια σειρά από παραστάσεις του μπαλέτου της Όπερας του Καΐρου μπροστά από το κτίριο του υπουργείου.

Άλλωστε, όπως εξηγούσε και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης σε παλαιότερη συνέντευξή του, ήταν τέτοια η απήχηση του δικού του Ζορμπά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα πολλοί Ζορμπάδες σε όλο τον κόσμο.

Ο Ζορμπάς είναι οικουμενικός, όπως παγκόσμιος και οικουμενικός ήταν και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης.

Σοφία Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ξενοδοχείο θέλει πίσω την ομπρέλα του, Κυριάκο!

Δεν έφτανε για τον πρωθυπουργό ο εξευτελισμός να εμφανίζεται με διαφημιστική ομπρέλα πολυτελούς ξενοδοχείου των Βρυξελλών στο προσκύνημα της...

Σάρον Στόουν, τα σέβη μας

της Χρυσούλας ΠαπαϊωάννουΜια βόλτα στο διαδίκτυο, και στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το Met Gala της Νέας Υόρκης που...

Γυρίζει σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ- Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με το λαό

 Ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει, πλέον, το σκληρό ροκ. Από την 85η ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πετάει το...