Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Τι συμβαίνει με το Τατόι τελικά;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ερώτημα «τι συμβαίνει τελικά με το Τατόι», θέτει στην υπουργό Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρολιάκος, παραθέτοντας στην ερώτησή του μια σειρά από ενέργειες που έχουν γίνει από το υπουργείο Πολιτισμού από τις 5 Αυγούστου, όταν ξέσπασε η φωτιά στην Βαρυμπόμπη.

Το υπουργείο Πολιτισμού είχε ανακοινώσει τότε ότι λόγω της γειτνίασης του Τατοϊου με την Βαρυμπόμπη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου απομάκρυναν προληπτικά αντικείμενα που έχουν ιστορική και καλλιτεχνική αξία από τους χώρους όπου φυλάσσονταν, μέσα στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος.

H επιχείρηση έγινε νύχτα, παρουσία της Υπουργού, με τη διαβεβαίωση ότι τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο Τατόι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία του κτήματος Τατοϊου είχε γίνει ήδη από τον Μάιο υπογειοποίηση των καλωδίων εντός του κτήματος, αποψίλωση και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

«Τί τελικά συνέβη απ’ όσα με μεγάλη σπουδή ανακοίνωσε το Υπουργείο; Απολύτως τίποτα, όπως περιέγραψε την επόμενη μέρα και το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», αλλά και όπως παραδέχθηκε με πρόσφατο Δελτίο Τύπου το Υπουργείο», αναφέρει στην ερώτησή του ο Πάνος Σκουρολιάκος, προσθέτοντας: «Το Τατόι κάηκε, το φυσικό περιβάλλον καταστράφηκε, καθώς και δύο κοντέινερ που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρου καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, γεγονός το οποίο αποκρύπτει το Υπουργείο Πολιτισμού».

«Επίσης γεννώνται ερωτήματα σχετικά με την κατάργηση της επιτροπής ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών του κτήματος Τατοΐου, που είχε συστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιμετώπιση ζητημάτων που για χρόνια ήταν σε εκκρεμότητα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ενώ η κ. Μενδώνη ήταν Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ. Τα περισσότερα από αυτά μεταφέρθηκαν ύστερα από εισήγηση της επιτροπής και αποθηκεύτηκαν σε ασφαλές κτίριο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Παράλληλα φαίνεται πώς υπάρχουν ευθύνες της Υπουργού Πολιτισμού για την πιθανή καταστροφή κειμηλίων και λοιπών αντικειμένων, πέραν των δύο κοντέινερ που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά», αναφέρει ο Πάνος Σκουρολιάκος και ερωτά την υπουργό Πολιτισμού:

Ποια ήταν τα μέτρα πυρασφάλειας που είχε λάβει το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

Για ποιο λόγο καταργήθηκε η ειδική επιστημονική επιτροπή που είχε δημιουργηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού;

Για ποιο λόγο μεταφέρθηκαν αντικείμενα μεγάλης αξίας ξανά στο χώρο του κτήματος Τατοΐου, ενώ ο χώρος δεν ήταν διαμορφωμένος να τα φιλοξενήσει;

Ποια αντικείμενα του κτήματος μεταφέρθηκαν στις 5 Αυγούστου;

Μεταφέρθηκαν όλα ή κάποια έμειναν πίσω και τελικά καταστράφηκαν μέσα στα καμμένα κοντέινερ;

Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και αφορούν ένα κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας που ανήκει στον ελληνικό λαό και όχι στην υπουργό Πολιτισμού, ούτε στον πρωθυπουργό, που από το βήμα της Βουλής, έδειξε να αρέσκεται στην αναφορά σε «βασιλικά κτήματα»!  

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ