Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
MENU

Η «Δεσποινίς Στεφανόπολις» του Μ. Ψύλου πηγαίνει Ρόδο!

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του Νεστορίδειου Ιδρύματος θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού δημοσιογράφου Μιχάλη Ψύλου  «Δεσποινίς Στεφανόπολις» από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Ο Μιχάλης Ψύλος δεν χρειάζεται συστάσεις. Έχει πραγµατοποιήσει δεκάδες δηµοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσµο και έχει πάρει εκατοντάδες συνεντεύξεις από προσωπικότητες της διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής σκηνής, ενώ το 2014 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο. Από το 2015 έως το 2019 διετέλεσε πρόεδρος και γενικός διευθυντής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου στις 19.30 το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Νεστορίδειου Ιδρύματος στη Μέλαθρο στην πόλη της Ρόδου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του «Δεσποινίς Στεφανόπολις» από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Ποιά ειναι η δεσποινίς Στεφανόπολις;

Είναι η γυναίκα που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ελληνική εξωτερική πολιτική επί 6 δεκαετίες σχεδόν, αλλά τελικά αντί για δάφνες η ιστορία επέλεξε την λήθη για αυτή την σπουδαία προσωπικότητα, της οποίας τη πολύκροτη ζωή ο συγγραφέας βγάζει στο φως ύστερα από ενδελεχή και μακροχρόνια έρευνα.

Ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που έγινε δεκτή ως φοιτήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο το 1890, και η πρώτη γυναίκα που έγινε Διευθύντρια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το 1913, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στην ελληνική αποστολή για το Συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι, και η γυναίκα που έγραψε τέσσερα βιβλία για τον ελληνισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα τα στοιχεία των βιβλίων χρησιμοποίηθηκαν στο μνημόνιο που υπέβαλε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο συνέδριο για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Η συγκλονιστική της ιστορία, ξετυλίγεται από την πένα του γνωστού δημοσιογράφου, ενώ μέσα από της ζωή της περνά η ιστορία της Ελλάδος φτάνοντας μέχρι τη ναζιστική κατοχή, όπου η Ιωάννα Στεφανόπολις κλείνει την εφημερίδα της, αρνούμενη να συνεργαστεί με τον κατακτητή. Στο τελευταίο φύλλο της, μάλιστα, που κυκλοφόρησε την ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Αθήνα, προειδοποιούσε για τον ρόλο των Γερμανών ιστορικά.

ef rodos
εφημερίδα Ροδιακή

Η μεγάλη αυτή κυρία που προσέφερε τόσα στην χώρα και τον ελληνισμό θα φύγει από τη ζωή το 1961 πάμφτωχη, αφήνοντας την περιουσία της, το σπίτι και την βιβλιοθήκη της δηλαδή, στη ΧΑΝ.

Άρωμα γυναίκας στην παρουσίαση 

Στην παρουσίαση αυτή της σπουδαίας Ελληνίδας, δεν θα μπορούσε παρα να τονιστεί το γυναικείο στίγμα, με τρόπο ουσιώδη όσο και συμβολικό. Παρούσες θα είναι λοιπόν, η πρώτη γυναίκα Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, η πρώτη γυναίκα και ενεργή ούσα δημοσιογράφος της Ρόδου, Έλλη Παρασκευά.

Την παρουσίαση συντονίζει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΡΟΔΙΑΚΗ και του ΑΠΕ Λουκάς Μαστής, ενώ ο λαογραφικός σύλλογος Ρόδου η Τερψιχόρη θα βάλει την πινελιά του μέσα από πλούσιο χορευτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ξενοδοχείο θέλει πίσω την ομπρέλα του, Κυριάκο!

Δεν έφτανε για τον πρωθυπουργό ο εξευτελισμός να εμφανίζεται με διαφημιστική ομπρέλα πολυτελούς ξενοδοχείου των Βρυξελλών στο προσκύνημα της...

Σάρον Στόουν, τα σέβη μας

της Χρυσούλας ΠαπαϊωάννουΜια βόλτα στο διαδίκτυο, και στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το Met Gala της Νέας Υόρκης που...

Γυρίζει σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ- Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με το λαό

 Ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει, πλέον, το σκληρό ροκ. Από την 85η ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πετάει το...