Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Έκθεση για τη Σαμπίνε Βάις στο φεστιβάλ Rencontres de la photographie d’Arles

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Μεγάλη έκθεση για τη Σαμπίνε Βάις φιλοξενείται στο φεστιβάλ Rencontres de la photographie d’Arles, το ετήσιο σημαντικό φωτογραφικό φεστιβάλ στην Αρλ της Γαλλίας.

Ποια είναι η Σαμπίνε Βάις

Γεννήθηκε το 1924 στην Ελβετία, σε οικογένεια χημικών. Στα 18 της, μαθήτευσε στο φωτογραφικό στούντιο του Πάουλ Μπουασονά. Το 1946 εγκαθίσταται στο Παρίσι, γίνεται βοηθός του Γερμανού φωτογράφου Ουίλι Μάιβαλντ και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της την εκτοξεύουν στην παρισινή μόδα και κοινωνία·η εξέλιξη αυτή της δίδαξε τη σημασία του φυσικού φωτός ως πηγής συναισθήματος. Το 1950 παντρεύτηκε τον Αμερικανό ζωγράφο Χιού Βάις και άνοιξε το δικό της στούντιο. Έγινε μέλος του διακεκριμένου φωτογραφικού πρακτορείου Rapho Agency και συνεργάστηκε με το New York Times Magazine, το Life, το Vogue και το Paris Match.

Η Βάις κάνει σαφή διάκριση μεταξύ της ουμανιστικής φωτογραφίας και των παραγγελιών που δεχόταν. «Για να κάνεις ουμανιστική φωτογραφία, πρέπει να πας οπουδήποτε και παντού: να γυρνάς περιοχές, να πας στους δρόμους, στις πόλεις, στα προάστια, στην εξοχή. Παίρνει χρόνο. Και για να έχεις χρόνο, πρέπει να τρως. Κι έτσι, με την επαγγελματική τέχνη μου κέρδιζα το ψωμί μου με το να κάνω πολύ διαφορετικά, πιο τεχνικά φωτογραφικά ρεπορτάζ» διευκρινίζει.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ετερογενές σώμα αυθόρμητων και σκηνοθετημένων ταμπλό. «Έχω φωτογραφίσει απλούς ανθρώπους, συνηθισμένους ανθρώπους και πολύ διάσημους ανθρώπους» θυμίζει. Δίπλα στις εμβληματικές φωτογραφίες του Alberto Giacometti στο στούντιό του, στη φωτογραφία της Françoise Sagan να δουλεύει στη γραφομηχανή της, στις φωτογραφίες της Romy Schneider στο καμαρίνι της την περίοδο των πρώτων κολεξιόν του Dior, βρίσκει κανείς ταπεινούς ανθρώπους και απολύτως άγνωστους. Σήμερα, δεν τραβάει πια φωτογραφίες, αλλά παραμένει φιλοπερίεργη.

Η έκθεση «Sabine Weiss, Une vie de photographe» στο φεστιβάλ Rencontres de la photographie d’Arles ( https://www.rencontres-arles.com/en ) ολοκληρώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Δεν πείθουν οι εξηγήσεις της ΕΡΤ

Χθες το βράδυ ο προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ έδωσε εξηγήσεις για τη μη ζωντανή μετάδοση της προσπάθειας...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...