Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Τζόρτζιο ντε Κίρικο: O διάσημος ζωγράφος που αντέγραφε τα έργα του

Σαν σήμερα, το 1888, γεννάται στον Βόλο ο εκφραστής τής μεταφυσικής τέχνης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πατέρας του ήταν Φλωρεντινός και μηχανικός στο επάγγελμα. Στο Βόλο εργαζόταν ως μηχανικός και επέβλεπε την κατασκευή του θεσσαλικού σιδηροδρόμου. Η μητέρα του ήταν Γενοβέζα πρώην τενόρος της Όπερας.

Οι γονείς είχαν μεν καταγωγή από την Ιταλία, αλλά πολλές γενιές πριν. Τα παιδιά τους όμως διασκέδαζαν με το να λένε ότι οι γονείς τους ήταν Ιταλοί. Ο ντε Κίρικο θαύμαζε και  αγαπούσε πολύ τον πατέρα του, στον οποίο χρωστούσε το θάρρος  και την ευαισθησία που  τον χαρακτήριζαν σαν άνθρωπο.

Giorgio Cirico

Φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους Γεώργιο Ροϊλό, Κωνσταντίνο Βολανάκη και Γεώργιο Ιακωβίδη.  Το 1918 αποχωρεί από την Ελλάδα και εγκαθήσαστε στη Ρώμη, ενώ τα επόμενα χρόνια έχοντας αποκτήσει σημαντική ζει ανάμεσα στην Ιταλία, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Είναι ένας κοσμοπολίτης καλλιτέχνης.

Ως άνθρωπος είχε μία «ιδιόρρυθμη» αντίληψη σε αυτό που αποκαλείται «πνευματική ιδιοκτησία». Πίστευε στην αυτο-αντιγραφή. Πίστευε ότι οι ζωγραφικές συνθέσεις και τα μοτίβα που είχε ζωγραφίσει ανήκαν αποκλειστικά σ’ εκείνον και όχι στους συλλέκτες.

Με αυτή την έννοια μπορούσε να τα επαναλάβει αν το επιθυμούσε, ακόμα και να τα χρονολογήσει ξανά, με πρώιμες ημερομηνίες. Κατά τη γνώμη του η αξία ενός πίνακα ζωγραφικής ήταν η προσωπικότητα του καλλιτέχνη και η ποιότητα του πίνακα. Μετά τον πόλεμο, επιδίδεται λοιπόν σε μια αντιγραφή του ίδιου του έργου του, ενώ συχνά αυτοπροσωπογραφείται υιοθετώντας νεο-μπαρόκ τρόπους.

34df227043344934a5ff02856f6cb39e

Επιχείρησε να σπάσει αυτή τη λογική στην αρχή για βιοποριστικούς λόγους, κάνοντας κάτι που στη σύγχρονη εποχή έγινε άποψη. Διόλου τυχαία δεν ήταν η εκτίμηση που έτρεφε ο Andy Warhol, ένας καλλιτέχνης επίσης με ζωγραφικές επαναλήψεις. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτή πρακτική τού ντε Κίρικο δημιούργησε πολλές αντιδράσεις.
Γεγονός όμως είναι ότι εξαρχής υπήρξε ένας πραγματικός μονομάχος, γιατί ξεκινούσε  από  πολύ καλές βάσεις, σεβασμού και ευθύνης, πράγμα που οι άλλοι περιφρονούσαν.

Η μεταφυσική του ζωγραφική (1911 – 1918) αναντίρρητα επηρέασε την εξέλιξη πολλών καλλιτεχνικών κινημάτων, όπως είναι ο σουρεαλισμός, οι Valori Plastici, το Novecento. H νεο-μπαρόκ ζωγραφική του, στη συνέχεια, με την επιστροφή στην παράδοση, δίχασε τον κόσμο του πνεύματος, προκαλώντας έντονες επικρίσεις…»

Dsba O1XgAAqA0S

Την  καταγωγή του από τον Βόλο τη θεωρούσε μυθική και ζωγράφιζε την αρχαία μυθολογία με τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες που ξεκίνησαν το ταξίδι τους με σκοπό να φέρουν το χρυσόμαλλο δέρας, ταυτιζόμενος με τους ήρωες της αρχαίας μυθολογίας. Ήταν ένας τρόπος να μυθοποιήσει και την δική του, προσωπική ζωή, ως  να ήταν ο ίδιος ο μυθικός Ιάσονας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ