Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Λίγες μέρες μένουν μέχρι την έναρξη του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων

αποτελεί σημείο αναφοράς για τα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίγες μέρες μένουν μέχρι την έναρξη του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων στις 14 Ιουλίου. Ο θεσμός ξεκίνησε το 2016 και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για τα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα. Κάθε χρόνο φέρνει στις ανατολικές Κυκλάδες κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα επιμελείται ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης, μαέστρος και πιανίστας,  και περιλαμβάνει αριστουργήματα του κλασικού παγκόσμιου ρεπερτορίου. Παράλληλα, το φεστιβάλ επιδιώκει τη σύνδεση με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Φέτος θα προσφέρει στο κοινό πέντε νύχτες ποιοτικής μουσικής, που απευθύνονται σε όλους, μικρούς και μεγάλους, λάτρεις κι εξερευνητές. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού από τη διάσημη Ρωσίδα ντίβα της όπερας Olga Peretyatko, συνοδεία του Matthias Samuil στο πιάνο. Θα ακολουθήσουν ρεσιτάλ πιάνου της περίφημης Ιαπωνο-γερμανίδας σολίστ Alice Sara Ott, ρεσιτάλ βιολιού-πιάνου με δύο σπουδαίους Ρώσους ερμηνευτές, τους Sergei Krylov (βιολί) και Evelyne Berezovsky (πιάνο) και ρεσιτάλ κλαρινέτου-πιάνου με τους καταξιωμένους Έλληνες ερμηνευτές Σπύρο Μουρίκη (κλαρινέτο) και Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο). Το πρόγραμμα για πρώτη φορά φέτος περιλαμβάνει βραδιά ελληνικής μελοποιημένης ποίησης: Ένα ταξίδι από την αρχαιότητα έως σήμερα μέσα από τις μελοποιήσεις του Γιώργου Κουρουπού, ερμηνευμένες από τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη σε απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου. Της επίσημης έναρξης της φετινής διοργάνωσης προηγήθηκε εισαγωγική εκπαιδευτική δράση που στόχο είχε να συνδέσει τους νέους του νησιού με την κλασική μουσική: Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών -και με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων- παρουσιάστηκε στις 11 Ιουνίου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κουφονησίων με τη συμμετοχή του σεξτέτου χάλκινων πνευστών και κρουστών «Metallon» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Το επόμενο απόγευμα, στις 12 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συναυλία του συνόλου με ελεύθερη είσοδο για τους κατοίκους του νησιού.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ