Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Μήνυμα ζωής στέλνουν καλλιτέχνες σε γκαλερι της Βηρυτού που «ζωντανεύει» μετά την καταστροφή

Μέσα από μια έκθεση που ονομάζεται «Togetherness» πολλοί καλλιτέχνες ενωμενοι σε γκαλερί της Βηρυτού που λειτουργεί ξανά μετά την καταστροφική έκρηξη στην πόλη, δίνουν μηνύματα ζωής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενα σπουδαίο μήνυμα ζωής δίνουν καλλιτέχνες στην δοκιμαζόμενη Βηρυτό.

Μέσα από μια έκθεση που ονομάζεται «Togetherness» πολλοί καλλιτέχνες συμμετέχουν σε έκθεση σε γκαλερί της Βηρυτού που λειτουργεί ξανά μετά την καταστροφική έκρηξη στην πόλη.

Πρόκειται για γκαλερί που είχε υποστεί ζημιές από την έκρηξη στο λιμάνι της πόλης πέρσι τον Αύγουστο, και μάλιστα  δοπκιμάστηκε από την συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στο Λίβανο. Σε απόσταση μικρότερη των 600 μέτρων από το λιμάνι της Βηρυτού, η Galerie Tanit υπέστη τεράστιες ζημιές στον εσωτερικό χώρο και τα έργα τέχνης που φιλοξενούσε καταστράφηκαν. Σήμερα, οι τοίχοι έχουν ξαναβαφτεί και αποκαταστάθηκαν τα γυάλινα παράθυρα. Έτσι με ένα γερό μήνυμα αισιοδοξίας, οι πύλες της ανοίγουν και πάλι.

Δυνατό μήνυμα ζωής – Μαζί μπορούμε

Η πρώτη νέα έκθεση της Galerie Tanit, με τίτλο «Togetherness» παρουσιάζει το έργο 19 καλλιτεχνών που κατοικούν στον Λίβανο και θα διαρκέσει έως τις 7 Αυγούστου.

Μετά από ανοικτή πρόσκληση υποβολής, 17 έργα επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή μεταξύ άλλων και της διευθύντριας της γκαλερί, Νάιλα Κέτανε Κούνιγκ.

Ο τίτλος της έκθεσης «Togetherness» ερευνά πώς μπορεί η τέχνη να μεταφράσει την αλληλεγγύη και την κοινότητα. Μπορεί μέσα από τη συγκίνηση, τη σκέψη ή τη δράση; Με το πρότζεκτ οι καλλιτέχνες επιδιώκουν να δώσουν νέα πνοή στη γειτονιά τους, με έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

«Αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια είναι πρόκληση σε κάθε επίπεδο. Επηρεάζει εξαιρετικά την εγγύτητά του ενός με τον άλλον καθιστώντας τη συνύπαρξη σχεδόν παρωχημένη. Η έκθεση αφορά τη συνεργασία, σε κάθε στάδιο προετοιμασίας της έκθεσης: παραγωγή, κείμενα, παρουσίαση» αναφέρουν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Πανδημία, οικονομική κρίση, πόλεμος ειναι τα θέματα από τα οποία αντλούν έμπνευση

Τα θέματα που έχουν επιλέξει είναι η πανδημία, οι ημέρες της απομόνωσης, η οικονομική κρίση στον Λίβανο μετά την ολέθρια έκρηξη, όψεις της φύσης, η ποίηση σε συνδυασμό με την πολιτική, αλλά και πιο προσωπικές πτυχές.

«Χωρίς την επιθυμία να ζούμε μαζί, να δημιουργούμε μαζί, να αναπτύσσουμε έργα και ιδέες δίπλα-δίπλα, δεν είναι δυνατή η πρόοδος. Ανοικοδομούμε μαζί» τόνισε η ιδιοκτήτρια της γκαλερί.

Δίπλα στη γκαλερί, η καλλιτέχνης από τον Λίβανο Chafa Ghaddar, η οποία ζει στο Ντουμπάι, παρουσίασε μια μόνιμη τοιχογραφία η οποία σηματοδοτεί την επανέναρξη. Με τίτλο «Ο 5ος μήνας», απεικονίζει την κοιλιά μιας εγκύου γυναίκας και βασίζεται σε μια φωτογραφία της ίδιας της Chaddar στα μέσα της εγκυμοσύνης της.

Η καλλιτέχνης ελπίζει ότι με το έργο μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της πατρίδας της. «Καθώς ζω στο εξωτερικό, δυσκολεύτηκα να βρω ένα θέμα που θα μπορούσε να απεικονίσει τη βία που συνέβη εδώ. Αυτό το έργο προήλθε από την ιδέα της αφής και της αναμόρφωσης».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ