Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις «Κάκτος» για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Την Τετάρτη τα Public μαζί με τις εκδόσεις «Κάκτος» παρουσίασαν το βιβλίου του Ισπανού δημοσιογράφου Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας, «Γιάννης Αντετοκούνμπο - Γράφοντας Ιστορία»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την Τετάρτη τα Public μαζί με τις εκδόσεις «Κάκτος» παρουσίασαν το βιβλίο του Ισπανού δημοσιογράφου Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας, «Γιάννης Αντετοκούνμπο – Γράφοντας Ιστορία». Το οποίο κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες και στην ελληνική αγορά. Στην παρουσίαση ο συγγραφέας περιέγραψε πώς του μπήκε η ιδέα για το βιβλίο εδώ και τέσσερα χρόνια, «όχι τόσο για τα κατορθώματά του μέσα στο γήπεδο, όσο για το τι προηγήθηκε», τα πολύ δύσκολα νεανικά του χρόνια, όπως είπε. «Ήταν σημαντικό για μένα να γνωρίσω τους προπονητές του, τους γείτονές του που τον βοήθησαν», σημείωσε ο Χ. Μ. Πουέρτας – κι αυτό ακριβώς έκανε, με την έρευνα και τις συνεντεύξεις που πήρε.

O Γιάννης Αντετοκούνμπο διαφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό και την διαφήμιζε ήδη σε μια εποχή δύσκολη για την πατρίδα μας (Μνημόνια, Χρυσή Αυγή κ.ο.κ.) παρατήρησε από την πλευρά του ο Βασίλης Σκουντής. Και σε αυτήν την εποχή, «ο Γιάννης παρουσίασε ένα πεντακάθαρο πρόσωπο». Με δυο λόγια, «είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος της χώρας μας στο εξωτερικό», δήλωσε από τη δική του σκοπιά ο εκδότης Γιάννης Λεβέντης, και «στην Ελλάδα του σήμερα, της τόλμης, της αποφασιστικότητας, την εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο». Κι όμως, υποστήριξε ο Ρήγας Δάρδαλης, «το ελληνικό διαβατήριο του δόθηκε την τελευταία στιγμή και έτσι σήμερα στις ΗΠΑ η ιστορία γράφεται με τη γαλανόλευκη».

Αναζητώντας τα χαρακτηριστικά που τον έφεραν στην κορυφή, ο Ισπανός δημοσιογράφος τόνισε ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι εν πρώτοις «δουλευταράς». ‘Αλλα χαρακτηριστικά του, το πάθος του αλλά και η εξ αρχής πίστη του ότι μπορεί να γίνει ο καλύτερος. Και η στοχοπροσήλωσή του, συμπλήρωσε ο Β. Σκουντής, με τους δύο δημοσιογράφους (Σκουντής – Πουέρτας) να θυμούνται το ίδιο περιστατικό, από το 2012 ακόμη: Τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, νεαρό αθλητή τότε, να επιμένει ότι – ναι! – θα γίνει παίκτης του NBA.

Ταυτόχρονα, οι ομιλητές στάθηκαν και στη σεμνότητα του Γ. Αντετοκούνμπο, όπως υπογράμμισε ο Ρ. Δάρδαλης. Κερδίζει πάνω από 50 εκατ. δολάρια το χρόνο, κι όμως πηγαίνει στα ίδια στέκια, έχει ένα αυτοκίνητο και ένα σπίτι, όχι του επιπέδου ενός παίκτη του NBA. «Ολιγαρκής μέσα στη μεγαλοσύνη του, ένα παιδί της διπλανής πόρτας»,σημείωσε εμφατικά ο Β. Σκουντής. Όχι τυχαία, συμπλήρωσε, προτιμούν να τον φωνάζουν ακόμη «Γιαννάκη» και εν τέλει «δεν ξέρω αν η σεμνότητα και η ταπεινότητα είναι η άμυνά του, πάντως δεν είναι επίπλαστες».

Το εν λόγω βιβλίο δεν είναι μια βιογραφία, αλλά ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, επεσήμανε στο τέλος της παρουσίασης ο εκδότης του «Κάκτου» (που μετρά σήμερα κοντά στα 50 χρόνια ζωής στην εκδοτική ιστορία του τόπου). Ή όπως σημείωσε ο Γ. Λεβέντης για την ιστορία του Γιάννη Αντετοκούμπο, μια απόδειξη πως «δεν υπάρχει οροφή στους στόχους».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ