Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Φραντς Κάφκα: Ο κορυφαίος συγγραφέας που μας βασανίζει αλύπητα

Σαν σήμερα γεννιέται ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Με άθελό του προορισμό να μας μεταμορφώσει, να μας δικάσει και να μας κλείσει σε έναν πύργο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ο δρόμος από το επιφανειακό στο πραγματικό είναι συχνά πολύ σκληρός και μεγάλος και πολλοί άνθρωποι είναι πολύ κακοί ταξιδιώτες σε αυτό. Πρέπει να τους συγχωρήσουμε, όταν μιλούν και πράττουν εναντίον μας, σαν να δρούσαν ενάντια σε έναν τοίχο με τούβλα…»

Ο Κάφκα, μαζί με τον Καμύ, παραμένει φλογερά επίκαιρος στο αέναο παρόν, με τα κορυφαία του έργα «Η Μεταμόρφωση» (1912,) «Η Δίκη» (1925) και «Ο Πύργος» (1926). Διόλου τυχαίο ότι οι Γερμανοί ναζί έριξαν στην φωτιά τα βιβλία του.

kafka11421

Η ρεαλιστική του ιστορία «Η Μεταμόρφωση», ένα απολύτως πιστευτό ψυχολογικό πείραμα, είναι γεμάτο από οδυνηρές εύστοχες λεπτομέρειες που περιγράφουν πρόσωπα και πράγματα. Και καθώς ακολουθούμε τον ήρωα να ξετυλίγει αριστοτεχνικά τις αγωνίες, τις ενοχές και την αλλοτρίωσή του, συνειδητοποιούμε πως ο σύγχρονος άνθρωπος, της δικής μας εποχής, έχει οδηγηθεί εξ ίσου παθητικά στην άχαρη και ανούσια ύπαρξη σε ύλη και έχει αλλοιωθεί ως να είναι ένα σκαθάρι.

Το εμβληματικό μυθιστόρημά του «Η Δίκη» είναι ένα εφιαλτικό βιβλίο. Με τον όρο «εφιάλτης» περιγράφουμε ένα όνειρο που μας προκαλεί μια δυνατή, δυσάρεστη αισθηματική αντίδραση, καθώς το βιώνει. Η αντίδραση μας στον εφιάλτη συνήθως φόβος, τρόμος, ακόμα και αισθήματα πόνου, πνιγμού ή θανάτου. Το κατακάθι αυτό του αναγνώσματος το έχουμε βιώσει πολλοί και με πολλούς τρόπους: Μία αίσθηση ματαιότητας που κυριαρχεί παντού, κυρίως απέναντι στους εκπροσώπους των εξουσιών και μία αδυναμία, πελαγοδρομώντας αναζητώντας λύσεις, διεξόδους από τον λαβύρινθο όπου αισθανόμαστε ότι δεν θα βγούμε ποτέ. Και θα μείνουμε δια βίου ή επί μακρόν αποκλεισμένοι σε όλα τα επίπεδα, από παντού κι απ’ όλους.

FranzKafka SW scaled

Τέλος, το αριστούργημά του «Ο Πύργος», συνοψίζει την άποψη όλη την αποξένωση και το άγχος που κυριαρχούν στον εικοστό αιώνα και τα παράλογα που μας τυλίγουν καθώς διαδέχονται ασταμάτητα το ένα το άλλο. Και παρ΄ όλη την ασφυξία που προκαλεί η ανάγνωση, την ίδια στιγμή συμμετέχουμε σε έναν ύμνος προς τη δίψα του ανθρώπου για ελευθερία και την ανάγκη να ξεπεράσει κάθε όριο για να τη συναντήσει. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι «Ο Πύργος» είναι το βιβλίο εκείνο που οι περισσότεροι αναγνώστες δεν
έχουν καταφέρει να το τελειώσουν, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο.
Προτάσεις πολύ μεγάλες, τα νοήματα εξαιρετικά συμπυκνωμένα και περιγραφές αφαιρετικές. Άγχος, φόβος του αγνώστου, φόβος της έλλειψης της αυτοκυριαρχίας, έλλειψη ελέγχου των συναισθημάτων, σκληρή και απρόσωπη εξουσία, αδυσώπητη γραφειοκρατία, ανεξέλεγκτος και μυστηριώδης κρατικός μηχανισμός, θολό τοπίο, γρανάζια στα οποία μπλέκεσαι χωρίς το θέλεις και δεν μπορεί να απεμπλακείς από αυτά, είναι μερικά από τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που μας υποβάλει ο συγγραφέας.

Σας θυμίζει κάτι τις δικό σας κάποιο από τα πάρα πάνω;… Είναι επειδή ο Φραντς Κάφκα ζει ακόμα μαζί μας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ