Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

«Το σκάνδαλο του Μετρό Θεσσαλονίκης»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα εκκαθαρίζει τα μνημεία της- Το σκάνδαλο του Μετρό Θεσσαλονίκης», η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει άρθρο του ιστορικού Άγγελου Χανιώτη, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δώσει πράσινο φως για την απόσπαση των αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως στη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής στη Σχολή Ιστορικών Μελετών του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του Πρίνστον παρουσιάζει τα αρχαιολογικά ευρήματα γράφοντας: «Το 2008, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, τη συμβασιλεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την κεντρική διασταύρωση της πόλης, που χρονολογείται από τον 4ο έως τον 9ο αιώνα μ.Χ., σε μια εκπληκτικά καλή κατάσταση. Στο ανασκαφικό πεδίο των 1.500 τ.μ. που ανακαλύφθηκε κατά τις εργασίες κατασκευής του Μετρό, υπάρχει δρόμος μήκους 77 μέτρων στρωμένος με μαρμάρινες πλάκες, μνημειακή πύλη με πυλώνες άνω των δύο μέτρων, πλατεία και απομεινάρια κτηρίων οικονομικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων εργαστηρίων χρυσοχοΐας (…) Αυτή η κεντρική οδός, που οδηγούσε από τη Χρυσή Πύλη δυτικά, περνούσε από την Αψίδα του Γαλερίου και οδηγούσε στην Κασσανδρεωτική Πύλη στα ανατολικά, ήταν παράλληλη της Εγνατίας Οδού, η οποία συνέδεε την Αδριατική με την Κωνσταντινούπολη».

Ο καθηγητής Χανιώτης αναφέρεται στις πολιτικές παλινωδίες που ακολούθησαν: την απόφαση της συντηρητικής κυβέρνησης το 2013 για απόσπαση, μεταφορά και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, στην αναθεώρηση της απόφασης το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με γνώμονα την προστασία των αρχαιοτήτων και την επιστροφή στην απόφαση του 2013 από τη νυν κυβέρνηση ΝΔ.

«Στις 13 Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε ανοιχτή επιστολή από 200 διάσημους ερευνητές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Πίτερ Μπράουν και Χέρμαν Πάρτσινγκερ. Συγκρίνουν την πιθανή ζημιά στα αρχαιολογικά μνημεία με τις συνέπειες του βομβαρδισμού του Παρθενώνα από τον Φραντσέσκο Μοροσίνι το 1687» τονίζει ο Άγγελος Χανιώτης.

Η αποδόμηση των πολιτικών αιτιάσεων

Ο καθηγητής Χανιώτης εκτιμά ότι «εάν οι αρχαιότητες επιβιώσουν με ασφάλεια της απόσπασης, η επανατοποθέτησή τους πιθανότατα θα ακυρωθεί με διάφορα προσχήματα (κόστος, ασφάλεια, διακοπή λειτουργίας της γραμμής του μετρό κλπ). Ακόμη κι αν ήταν δυνατή η μερική επιστροφή, τότε ο χώρος δεν θα πληρούσε πλέον την απαίτηση γνησιότητας των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Αποδομεί μάλιστα το σκεπτικό της πολιτικής ηγεσίας για την απόσπαση των αρχαιοτήτων: «Η επιτάχυνση των κατασκευαστικών εργασιών του Μετρό, στην οποία ελπίζει η κυβέρνηση είναι παραπλανητική. Εάν αφαιρεθούν τα μνημεία, θα πρέπει να γίνει νέα ανασκαφή, καθώς υπάρχουν κι άλλα αρχαιολογικά στρώματα κάτω από το υπάρχον συγκρότημα, βάθους τουλάχιστον τριών μέτρων με αρχαιολογικά ευρήματα χιλιάδων χρόνων (…) Η σημερινή υπ. Πολιτισμού, η οποία ήταν υπεύθυνη και το 2013 ως διευθύντρια του υπουργείου, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τον ανασκαφικό χώρο. Η απόσπαση θα προκαλέσει επίσης άυλη ζημιά. Η αξιοπιστία του ελληνικού κράτους ως προστάτη της πολιτιστικής του κληρονομιάς θα κλονιστεί. Ποιος θα πάρει τότε στα σοβαρά τις προσπάθειες για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα;».

Επίσης, ο καθηγητής Χανιώτης τονίζει στο άρθρο του στην  Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι «το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης αψηφά τις αρχές της πρωτοβουλίας New European Bauhaus που ξεκίνησε πρόσφατα από την Κομισιόν, το οποίο νοείται ως γέφυρα μεταξύ της επιστήμης και της τεχνολογίας από τη μια πλευρά και της τέχνης και του πολιτισμού από την άλλη». Κλείνοντας, εκτιμά ότι «η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να δουν τον σταθμό του Μετρό στην γεμάτη ιστορία γη της Θεσσαλονίκης ως πρόκληση γι’ αυτόν τον επιθυμητό συγκερασμό τεχνολογίας και πολιτισμού.»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ