Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Βασίλης Παλαιοκώστας: Ο φυγάς και ο Λακάν

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Μια φυσιολογική ζωή» παραμένει μια αγάπη για δράση. Αυτή τη φορά διαβάστε το με τη… βοήθεια του Λακάν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ας πάρουμε τα πράγματα ένα ένα. Ο όρος «μεγάλος Άλλος» είναι μάλλον ο πιο σύνθετος στο έργο του Λακάν και για να γίνει κατανοητός θα πρέπει να έχει κοπιάσει χρόνια ο αναγνώστης. Πρώτα να εννοήσει όλη τη θεωρία πόντο-πόντο έτσι ώστε οι λακανικοί όροι να ανθίζουν μπρος στα μάτια του.

Πάντως αν θέλετε να διαβάστε το βιβλίο «Μία φυσιολογική ζωή» με άλλο μάτι -όχι πολιτικό, όχι αστυνομικό, όχι βιογραφικό- και να εννοήσετε γιατί ο γνωστός φυγάς φερόταν έτσι και όχι αλλιώς, ποια δηλαδή εσωτερική φωνή υπαγόρευε  την στάση σου, εν προκειμένω ο «μεγάλος Άλλος» βρίσκει στον Παλαιοκώστα ένα λαμπρό παράδειγμα.

ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Ο μεγάλος Άλλος είναι ένα συμβολικό υποκείμενο, εγγράφεται στην τάξη του συμβολικού. Αυτός ο Άλλος (εφ΄ όσον βέβαια υπάρχει στον άνθρωπο)ως συμβολική τάξη κινεί τα νήματα. Θέτει τους προσωπικούς μας κανόνες, να το πούμε όσο πιο χοντροκομμένα γίνεται. Ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Όταν λοιπόν μιλάμε και πράττουμε βασιζόμαστε σε ένα δίκτυο εσωτερικών κανόνων και προϋποθέσεων. Αυτοί οι εσωτερικοί κανόνες και προϋποθέσεις στον Βασίλη Παλαιοκώστα είναι πανίσχυροι. Τους πάει μέχρι τέλος κι έτσι καταφέρνει να ζήσει τη δική του φυσιολογική ζωή.

Όταν ένας αστυνομικός, από καλοσύνη, του αφαιρεί τις χειροπέδες και μπορεί άνετα να δραπετεύσει, ενώ τα πόδια του ήδη έχουν βγάλει φτερά, η συνείδησή του είναι αλυσοδεμένη, ο δικό τους μεγάλος Άλλος τού υπενθυμίζει ότι δεν κερδίζει στα ζάρια κλέβοντας προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα!

Δεν είναι καθόλου άνομος ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Είναι παράνομος μόνο σε σχέση με τους δικαστικούς νόμους. Ίσα ίσα έχει πάρει πολύ αυστηρούς εσωτερικούς κανόνες που δεν τους απαντάς εύκολα σε κάποιον νομοταγή. Οι κανόνες που ακολουθεί σημαδεύονται ενίοτε από βαθύς διχασμούς: υπάρχουν κανόνες (και σημασίες) που ακολουθούμε ασυναίσθητα, από συνήθεια, αλλά τους οποίους αν κάτσουμε να σκεφτούμε μπορούμε να τους συνειδητοποιήσω. Υπάρχουν κανόνες και σημασίες που μας στοιχειώνουν, εν αγνοία μας, όπως οι ασυνείδητες απαγορεύσεις.

IMG 2870

Αυτό το συμβολικό σύμπαν λειτουργεί στον Παλαιοκώστα ως μέτρο βάσει του οποίου μπορεί να μετρά τον εαυτό του. Να γιατί ο μεγάλος Άλλος, συχνά, αποκτά «σάρκα και οστά» (υπόσταση, πάει να πει) ή προσωποποιείται στη μορφή ενός μοναδικού φορέα: ο Θεός που με βλέπει από ψηλά ή ο Σκοπός στον οποίο είμαι ταγμένος: η Ελευθερία, το Έθνος, η Ανθρωπότητα, το Προλεταριάτο, ο Κομουνισμός και πάει λέγοντας…

Ο συγκεκριμένος δραπέτης όμως είναι ένα «αδιαπραγμάτευτο» καλούπι. Αποδεδειγμένα είναι έξυπνος, αποδεδειγμένα έχει σθένος, αλλά αυτό που ορίζει το ριζικό και τη μοίρα του είναι η ατσάλινη προσωπική ηθική που φέρει, και που δεν του την υπαγορεύει καμία ιδεολογία. Αυτή του τη ηθική, που είναι ταυτόχρονα κώδικας επιβίωσης και κώδικας συμπεριφοράς, την αναγνώριζαν και οι άμεσοι διώκτες του και δεν εννοούμε τον κάθε Χρυσοχοΐδη.

Να μην τα πολυλογούμε, το το βιβλίο είναι must για το καλοκαίρι, ακόμα και για τις διακοπές. Και μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να το μεταφέρετε πίσω στη βάση σας (μιλάμε για μεγάλο βιβλίο, πάνω από 500 σελίδες). Διότι είναι βέβαιο ότι πολλοί θα σας παρακαλέσουν να τους το δώσετε να το διαβάσουν.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ