Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Ο «Θεόφιλος» με τον Θ. Προκοπίου, στο Θέατρο Κολωνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ηθοποιός συνηθίζουμε να λέμε ότι «παίζει» κάποιον ρόλο. Είναι όμως μερικοί ηθοποιοί που σε ορισμένους ρόλους ξεπερνούν αυτή τη σύμβαση και τότε ενσαρκώνουν την προσωπικότητα που καλούνται να υποδυθούν στη σκηνή. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο σεμνός ηθοποιός Θοδωρής Προκοπίου, ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του φουστανελά ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, στην παράσταση «Θεόφιλος», του Θ. Σκρουμπέλου.

Ο Θοδωρής Προκοπίου δεν ερμηνεύει απλώς, αλλά για μια ώρα γίνεται «Θεόφιλος» και μας παρουσιάζει τον θαυμαστό κόσμο των χρωμάτων του Μυτιληνιού ζωγράφου, που έφτασε να κατακτήσει το Λούβρο! Παρουσιάζει έναν ζωγράφο που ζούσε για να ζωγραφίζει και όχι για να κερδίζει καταξίωση από την τέχνη του. Γιατί η τέχνη του ήταν η ζωή του. Η καταξίωση ήρθε δυστυχώς μετά τον θάνατο. Ο συγγραφέας του θεατρικού μονολόγου «φέρνει» τον Θεόφιλο από το επέκεινα και τον βάζει να συνομιλεί με τον πατέρα του, να τού εξηγεί τι σημαίνουν τα χρώματα, οι ήχοι, τα αρώματα της αιολικής γης που τού έδωσε τα εφόδια για να χαράξει την δική του ταπεινή πορεία στην τέχνη.

Ο Προκοπίου έχει δουλέψει με σεβασμό και επιμονή πάνω στο εξαιρετικό κείμενο του Θανάση Σκρουμπέλου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκου Βερλέκη και το αποτέλεσμα είναι μία καταπληκτική παράσταση, από την οποία ο θεατής βγαίνει λυτρωμένος. Ένας θεατρικός μονόλογος που σε κρατάει καθηλωμένο χωρίς εύκολες σκηνοθετικές λύσεις και περιττά εφέ.

Η λύτρωση προέρχεται από το γεγονός ότι όλοι οι συντελεστές της παράστασης προσεγγίζουν με τιμιότητα και ειλικρίνεια τον Θεόφιλο και το σύμπαν που είχε δημιουργήσει.

Οι θεατρόφιλοι έχουν την ευκαιρία να χαρούν την παράσταση «Θεόφιλος», σήμερα 1η Ιουλίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, στις 9 το βράδυ. Το Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού βρίσκεται κάτω από τον σταθμό Λαρίσης, οδός Ιωαννίνων και Καπανέως στον Κολωνό.

Το εισιτήριο κοστίζει 10 Ευρώ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ