Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

K-Gold Temporary Gallery – «Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή, λειτουργεί η K-Gold Temporary Gallery, που τα τελευταία χρόνια είναι μια όαση προώθησης της σύγχρονης τέχνης. Ο άνθρωπος που οραματίστηκε και υλοποιεί τα προγράμματα της K-Gold Temporary Gallery είναι ο Νικόλας Βαμβουκλής, ένας νέος με καταγωγή από αυτό το χωριό, ο οποίος έχει ήδη αρκετές ευρωπαϊκές διακρίσεις ως ιστορικός και θεωρητικός τέχνης. Ωστόσο επιμένει να προσφέρει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, σε πείσμα της λογικής των καιρών για κοινωνική αποστασιοποίηση.

Με το που άρχισε η χαλάρωση του αποκλεισμού λόγω της πανδημίας ο Νικόλας Βαμβουκλής παρουσίασε στους φιλότεχνους της Λέσβου την έκθεση «Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα», σε επιμέλεια της Suzanna Petot και ενημερωνόμαστε ότι η διάρκεια της έκθεσης παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο.

Νικόλας Βαμβουκλής 1

«Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού, η K-Gold Temporary Gallery (kgoldtemporarygallery.tumblr.com)  παρατείνει την έκθεση «Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα» έως τις 10 Αυγούστου. Την έκθεση συνοδεύει ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στη Λέσβο. Μεταξύ άλλων, θα προβάλλουμε στο πλαίσιο του Film Project Lesvos το ντοκιμαντέρ «Νίκος Καρούζος – Ο δρόμος για το Έαρ» του Γιάννη Καρπούζη, με πρωταγωνιστή το Δημήτρη Καταλειφό, ενώ θα πραγματοποιηθεί κοντσέρτο πιάνου με θέμα «Musique est une femme» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου», μας λέει ο Νικόλας Βαμβουκλής.

Η έκθεση προτείνει σύγχρονες αφηγήσεις γύρω από την κληρονομιά της Σαπφούς μέσα από το έργο έξι γυναικών καλλιτεχνών που συνδυάζουν φωτογραφία, φιλμ και ποίηση. Παρότι έχουν διασωθεί ελάχιστα σπαράγματα στίχων της Λέσβιας λυρικής ποιήτριας, έννοιες όπως ο έρωτας, η ομορφιά και το μυστήριο έχουν συνδεθεί με το μύθο της. Οι καλλιτέχνιδες διερευνούν τον αντίκτυπο που άφησε στη δυτική παράδοση το έργο της, επισημαίνοντας πώς η οικειότητα, η φύση και η μαγεία μπορούν να ειδωθούν στην καθημερινή ζωή και τι αποκαλύπτουν αυτές οι στιγμές για την ταυτότητα μας.

«Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα»

(Go straight until you find the sea)

Διάρκεια έκθεσης: 22/05 — 10/08/2021

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες:

Elena Aya Bundurakis,

1 Elena Aya Bundurakis

Arunà Canevascini,

3.1 Aruna Canevascini

Αndi Gáldi Vinkó, Martine Gutierrez,

Lucie Khahoutian,

5.1 Lucie Khahoutian

Samira Saidi

4 Samira Saidi copy

Την έκθεση συνοδεύει ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στην Αγία Παρασκευή Λέσβου αλλά και ψηφιακά:

–    Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου στις 19:00, η Αμερικανίδα επιμελήτρια Suzanna Petot παρουσιάζει τα παρασκήνια της έκθεσης, την έρευνα της γύρω από τη Σαπφώ και τις συμμετοχές των καλλιτέχνιδων σε ένα live talk στο λογαριασμό Instagram @kgoldtemporarygallery. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

–    Την Πέμπτη 22 Ιουλίου στις 21:00, θα προβληθεί στην αυλή της K-Gold Temporary Gallery, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Νίκος Καρούζος – Ο δρόμος για το Έαρ» του Γιάννη Καρπούζη με πρωταγωνιστή το Δημήτρη Καταλειφό. Ένας επίμονος ερευνητής εξετάζει την ταραχώδη ζωή και το ανεξερεύνητο έργο του μοντερνιστή ποιητή Νίκου Καρούζου. Καταδύεται σε ένα πλήθος αρχείων, ταινιών και ιστορικών γεγονότων, περνάει από την Αθήνα, το Ναύπλιο, την Κρονστάνδη και τη Στοκχόλμη, για να καταλήξει στην άνοιξη της ιστορίας που δεν έχει έρθει ακόμη. Προλογίζει ο Νικόλας Βαμβουκλής ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το Μυτιληνιό σκηνοθέτη. Στο πλαίσιο του Film Project Lesvos.

–    Την Τρίτη 10 Αυγούστου καλωσορίζουμε τη δημιουργική συνεργασία της K-Gold Temporary Gallery με το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ μουσικής δωματίου στην Ευρώπη. Στις 19:00, ο Νικόλας Βαμβουκλής θα ξεναγήσει το κοινό στο έργο των έξι γυναικών φωτογράφων που παρουσιάζονται στη Gallery, με το finissage της έκθεσης να δίνει τη σκυτάλη στην έναρξη του Φεστιβάλ. Στις 20:15 θα πραγματοποιηθεί κοντσέρτο στον αύλειο χώρο του σχολείου της Αγίας Παρασκευής με την καταξιωμένη πιανίστα Anna Ciborowska σε έργα των Maria Szymanowska και Jules Zarembski. Η δράση, που έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», έχει θέμα «Musique est une femme» και αναδεικνύει τον πλούτο της κληρονομιάς των γυναικών στην ιστορία της Ευρωπαϊκής μουσικής, δημιουργημένη σε περιόδους όπου τα δικαιώματα των γυναικών απαξιώθηκαν.

Andi GV Aruna Canevascini K Gold Temporary Gallery 1

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή έως Κυριακή, 11:00-14:00 και 18:00-21:00

Eίσοδος Eλεύθερη. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Διεύθυνση: Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος

Τηλέφωνο: 6942202222

Website: kgoldtemporarygallery.tumblr.com

E-mail: [email protected]

Social Media: @kgoldtemporarygallery

Κ-GOLD TEMPORARY GALLERY

Η K-Gold Temporary Gallery ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο με στόχο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη μέσα από εκθέσεις, περφόρμανς, εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει παρουσιάσει το έργο καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως Joan Jonas, Bas Jan Ader, Lucy+Jorge Orta, Ana Mendieta, Μαρία Παπαδημητρίου και Ηλία Παπαηλιάκη. Συνεργάστηκε πρόσφατα με τo Italian Council ενώ το 2015 διακρίθηκε ως καινοτόμος πολιτιστική πρωτοβουλία από τη Μητρόπολη της Ναντ.

(Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο έχουν παραχωρηθεί από την K-Gold Temporary Gallery, μόνο για τη συγκεκριμένη δημοσίευση)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ