Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Ελσα Φορνέρο: “Ο κόσμος της εργασίας είναι τόσο φτωχός και αβέβαιος. Αυτή είναι η μεγάλη μας ήττα”

Πιο φτωχοί λόγω της πανδημίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελσα Φορνέρο: “Ο κόσμος της εργασίας είναι τόσο φτωχός και αβέβαιος. Αυτή είναι η μεγάλη μας ήττα”.

«Σε ορισμένους τομείς, όπως οι υπηρεσίες, ο κόσμος της εργασίας σήμερα βιώνει συνθήκες που δεν απέχουν πολύ από τα μυθιστορήματα του Ντίκενς, το 19ο αιώνα». Η εκτίμηση ανήκει στην Ελσα Φορνέρο , καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και πρώην υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι στην Ιταλία , από το 2011 ως το 2013. Μιλώντας στην ιταλική έκδοση της Huffington Post, η καθηγήτρια Φορνέρο δεν κρύβει την απαισιοδοξία της, αλλά και την οργή της συνάμα: «Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό, αλλά δεν πρέπει να είμαστε τόσο αφελείς ώστε να πιστεύουμε -για παράδειγμα ότι ένας νόμος για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού, φτάνει για να αλλάξουν όλα…Η φτώχεια και η συρρίκνωση του κόσμου της εργασίας είναι συγκλονιστική. Ο κόσμος της εργασίας έχει γίνει τόσο φτωχός και αβέβαιος .Και αυτή είναι η μεγάλη μας ήττα», λέει.

«Θεωρούμε ολοένα και πιο δύσκολο να προσφέρουμε επαρκή απασχόληση, όσον αφορά τις ώρες και τη διάρκεια, ιδίως στους νέους και τις γυναίκες. Υπάρχει επίσης μια ολοένα και μεγαλύτερη ομάδα εργαζομένων, συχνά οι  μετανάστες, που βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης επισφάλειας και χαμηλού εισοδήματος. Θέλω να σας δώσω ένα παράδειγμα:

Χθες το πρωί μιλούσα με τον ταχυδρόμο που φέρνει τα γράμματα στο σπίτι μου . Μου είπε ότι έχει συμβόλαιο που λήγει και ότι πιθανότατα – αλλά σίγουρα όχι – θα το ανανεώσουν μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων. Την αβεβαιότητα αυτή βιώνουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, ειδικά οι νέοι. Πως να κάνουν σχέδια για τη ζωή τους; Οταν οι ορίζοντές τους γίνονται όλο και πιο αβέβαιοι;»

Πιο φτωχοί λόγω της πανδημίας

Το 2020, στην Ιταλία, τα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας υπερέβησαν τα 2.000.000 για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2019 . Σύμφωνα μάλιστα με ανάλυση του Ιταλικού Ινστιτούτου Καταναλωτή (Unimpresa),ήταν μεγαλύτερη η αύξηση των φτωχών νοικοκυριών στον λεγόμενο «πλούσιο» Ιταλικό Βορρά (30%), παρά στον υποβαθμισμένο Νότο (9%). «Η κυβέρνηση επικεντρώθηκε σε μέτρα υγείας, ενώ υπήρξαν λίγες παρεμβάσεις για την υποστήριξη επιχειρήσεων και πολιτών, που δόθηκαν με το σταγονόμετρο. Δεν έγινε ότι ήταν απαραίτητο  για τη στήριξη των οικογενειών, για να ενισχυθεί η απασχόληση, βοηθώντας τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρότερες, να παραμείνουν στα πόδια τους »σχολιάζει η πρόεδρος της Unimpresa, Τζιοβάνα Φεράρα. Η  κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι  ισχυρίζεται βέβαια  ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που χρηματοδοτείται από το ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία. Η  πρόεδρος της Unimpresa προειδοποιεί όμως ότι «έπρεπε να γίνουν πολλά ακόμη τους τελευταίους μήνες και μπορεί όταν τελειώσει το «πάγωμα» των απολύσεων να υπάρξει μια μεγάλη αιμορραγία στις θέσεις εργασίας ,που δεν θα είναι δυνατόν να αναχαιτιστεί…Χωρίς προοπτικές και βεβαιότητες, επιπλέον, οι μικρομεσαίες εταιρείες δεν θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς με τη συσσώρευση ζημιών», προσθέτει η Τζιοβάνα Φεράρα

Η καθηγήτρια Ελσα Φορνέρο σημειώνει ότι «με την πανδημία βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο χάσμα: Από τη μία πλευρά, κάποιες πολυεθνικές ,όπως η Amazon, πληρώνουν σχετικά υψηλούς μισθούς, αλλά ουσιαστικά ξεφεύγουν από τη φορολογία. Από την άλλη πλευρά, πολλές μικρές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να αποκομίσουν υψηλά κέρδη διατηρώντας τους μισθούς χαμηλούς. Αυτό ενισχύει τη δυσαρέσκεια και αυξάνει τις διαιρέσεις στον κόσμο της εργασίας. Είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο, που μπορεί να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη», εκτιμά η Ιταλίδα οικονομολόγος. Προσθέτει όμως ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για τόσο περίπλοκες καταστάσεις. Και θα χρειαστούν περισσότερα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να διορθώσουμε τις βαθιές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ