Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Βιβλίο Νoir: Ένα μυθιστόρημα καλύτερο από τ΄ άλλα

Το «Κακό χαρτί» είναι ένα αξιέπαινο noir μυθιστόρημα, βγαλμένο από τη ζωή και την συγγραφική ικανότητα του του Κώστα Μουζουράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έχουν περάσει 8 γεμάτα χρόνια από τότε που εκδόθηκε αυτό το μυθιστόρημα, το οποίο παραμένει ένα -μάλλον αφανές- διαμάντι. Πρόκειται για ένα «κινηματογραφικό» ανάγνωσμα του Κώστα Μουζουράκη, που σε πάει ορθοπεταλιά και με βαθιές ανάσες στις έντονες σκηνές.

Ο Κώστας Μουζουράκης είναι ένας συγγραφέας που παράτησε και το κοινό του για να ζήσει σε μια αφανή κωμόπολη του νομού Μαγνησίας. Ενδόμυχα ευχόμαστε να μην έχει παρατήσει και την γραφή του, γιατί δεν είναι άνθρωπος των δύο βιβλίων.

IMG 2867

Το «Κακό χαρτί», μία balada para um loco, μας συστήθηκε ως noir και είναι noir. Όμως είναι και πολλά άλλα ταυτόχρονα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα της σύγχρονης Ελλάδας αλλά κι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της. Η ιστορία αλλού πατάει αλλά αλλού βρίσκεται… Και αποδίδεται με μία γλώσσα ζωντανή, ρυθμική, χαρίζοντας στους αναγνώστες σκηνές δράσης έμπλεες συναισθημάτων. Αρκεί να «είναι εκεί όταν τις διαβάζουν».

Ήρωας είναι ο Άρης, ένας νεαρός χαρτοκλέφτης. Δεν είναι κακός, κουβαλά μικροαξίες, έχει πατήματα, αλλά δεν έχει έρμα. Κάτι που ενίοτε τον κάνει αφελή απέναντι στις σκληρές καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει:
…Γύρισε και κοίταξε ξανά τους δυο γέρους, κι ύστερα πάλι το λατομείο, με το περίστροφο να κρέμεται βαρύ κι έτοιμο να πέσει απ’ το δεξί του χέρι και με το στόμα μισάνοιχτο, σαν  ν’ αντίκριζε τ’ απομεινάρια μιας εφιαλτικής μέρας. Μιας μέρας από εκείνες που χωρίζουν τη ζωή όσων επιζούν στο πριν και στο μετά.
«Εδώ έγινε πόλεμος κανονικός. Έχετε τρελαθεί;»
Ο Ιταλός φόρεσε το σακάκι του μ’ έναν μορφασμό δυσφορίας στο μικρό του μούτρο. Σήκωσε απ’ το χώμα το παλιό υποπολυβόλο και κοίταξε στραβά τον Άρη.
«Μικρέ», είπε καθώς περνούσε το λουρί του λασπωμένου Τόμσον στον ώμο του. «Ήρθε εδώ και σκάλισες τις στάχτες. Και τώρα απορείς με τη φωτιά;»

IMG 3287

Το τοπία, οι περιοχές δράσεις περιγράφονται ωσάν ο συγγραφέας να τις έχει περπατήσει σπιθαμή προς σπιθαμή και δεν τα έχεις βγάλει από το νου του. Ωσάν να έχει ζήσει τους εσωτερικούς χώρους όπου συμβαίνουν διάφορα. Αλλά εκείνο που αξίζει είναι το γεγονός ότι πολλά θέματα, υψηλού ενδιαφέροντος, είναι αληθινές αφηγήσεις ανθρώπων που, πριν πεθάνουν, του τις αφηγήθηκαν. Είναι ένα βιβλίο που μάζεψε τα στοιχεία του με την προσοχή ενός αρχαιολόγου και τις μετέφερε στο μυθιστόρημά του με μεγάλη προσοχή σα να κουβαλούσε μικρές βόμβες.

Εν ολίγοις το «Κακό χαρτί» είναι προτεινόμενο και άξιο να κάνει come back.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ