Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Βασίλης Μπισμπίκης: Η περίπτωση ενός αυτόνομου καλλιτέχνη

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Όταν οι ακραίες καταστάσεις και τα ακραία συναισθήματα συμμαχούν με την πνευματική δημιουργία, μεταλλάσσονται σε τέχνη

Όταν περνάς από σκληρές καταστάσεις και δεν αλλάζεις, τότε ο πόνος που βίωσες πηγαίνει χαράμι. Ο σκηνοθέτης κι ηθοποιός Βασίλης Μπισμπίκης, όχι μόνο δεν χαραμίστηκε αλλά έγινε κυρίαρχος του εαυτού του, αγκαλιάζοντας όσα έζησε και μετατρέποντάς τα σε τέχνη και τρόπο ζωής.

Το δρομολόγιο της ζωής του είναι γνωστό. Το έχει αφηγηθεί αρκετές φορές. Πέρασε μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες των εξαρτήσεων και τσακίστηκε όχι μόνο η ουρά αλλά και τα φτερά του. Χτυπήθηκε η ζωντάνια κι η ρώμη του κι αυτός ξέρει με τι κόπο και πως τα επανάκτησε.

Όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακατάληψης του εαυτού του όχι μόνο δεν απαρνήθηκε όλα όσα βίωσε αλλά τα έκανε και εφόδια του. Στο τρόπο που σκέφτεται και στον τρόπο που δημιουργεί. Τα αγκάλιασε με στοργή και τα φώτισε με την τέχνη του. Εξ άλλου οι ακραίες καταστάσεις και τα ακραία συναισθήματα συμμαχούν συχνά με την πνευματική δημιουργία.

Στιγμιότυπο 2021 06 17 1.52.43 μμAπό το Instagram του Β. Μπισμπίκη (φωτογραφία Γιώργος Καλφαμανώλης)

Ξέρει ότι δεν χρωστά σε κανένα. Ή μάλλον ξέρει που χρωστά. Κι αυτό του εξασφαλίζει μία μεγάλη ελευθερία. Βγάζει μπροστά αυτό που αποκαλούμε περιθώριο και το φωτίζει. Βγάζει μπροστά το πραγματικό και το προσφέρει ωμό στο κοινό. Βγάζει μπροστά το «κατακάθι» και το ανυψώνει στον αφρό. «Άνθρωποι και ποντίκια» η μεγάλη επιτυχία του, «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» και τώρα τα «Κόκκινα φανάρια», διασκευάζοντας έργο με ρόλους τρανς γυναικών. Γυναίκες πόρνες αλλά τρανς. Μια παράσταση που αναμένουμε ως μάνα εξ ουρανού.

Αλλά αυτό που τον χαρακτηρίζει δεν περιορίζεται στην τέχνη. Ενώ ο ρόλος του κακού Βόσκαρη τον έχει απογειώσει, ως άνθρωπος είναι αντι-Βόσκαρης. Κι ως πολίτης δεν μασά τα λόγια του κι ούτε κρύβει τις σκέψεις του. Δεν κάνει το «καλό παιδί» επειδή μπήκε σε όλα τα σπίτι ή επειδή η Στέγη Ωνάση τού παραχωρεί ένα χώρο να στήσει το Cartel που «Απ’ έξω θα σου θυμίσει γραφεία του ΠΑΣΟΚ».

bisbikisΟ Β. Μπισμπίκης σε τρανς εκδοχή

Μέσα από τα social media αντιδρά λακωνικά και ωμά σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τού σήμερα. Δεν χτίζει ένα φιλικό προφίλ για όλους, στρογγυλεύοντας τις απόψεις του. Συμπεριφέρεται ως έχει. Κι αυτό μπορεί και το κάνει επειδή δεν απαρνείται τα βιώματά του. Αντίθετα μέσα από αυτά έχει βγει πιο ειλικρινής.

Με το να είναι ο εαυτός του βρέξει χιονίσει, μπορεί και κινείται παντού. Είτε αυτό είναι πρωινάδικο, είτε ένα αστικό περιβάλλον, είτε βοσκοτόπι της αγαπημένης του Κρήτης. Εν ολίγοις είτε είναι του ύψους είτε ήταν του βάθους, έχει εννοήσει καλά τι εστί άνθρωπος. Κι αυτό το νόημα βγαίνει στη σκηνή και στην οθόνη. Και βραβεύεται γι’ αυτό!
Είθε να συνεχίσει ως είναι σε μία περίοδο που η ιστορία κάνει κοιλιά.

Ζωή Χαλιδιά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...