Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Η ελληνίδα συγγραφέας που με το αστυνομικό της σύγγραμμα κατέκτησε το Γουινσκόνσιν των ΗΠΑ

Αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη ότι η νέα γενιά έχει στόχους, όνειρα και μπορεί να κάνει υπερήφανη τη χώρα μας σε κάθε σημείο της γης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η νεαρή συγγραφέας, Χρύσα Βασιλείου, με το πρώτο της σύγγραμμα μπήκε στις καρδιές των κατοίκων της πολιτείας Γουινσκόνσιν των ΗΠΑ και συγκεκριμένη της κοινότητας Amery.

Χωρίς καν το έργο της να έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, «η αγκαλιά που δέχθηκε από τους κατοίκους της περιοχής καθώς και από τα τοπικά μέσα ήταν ανέλπιστη», όπως αναφέρει και η ίδια.

118603795 632168961012342 4829953483080373055 n

Δηλώνει ενθουσιασμένη με την απρόσμενη επιτυχία της, ερωτευμένη με το βιβλίο και ανυπομονεί για το επόμενο δημιούργημά της.

Η νεαρή συγγραφέας μίλησε στον δημοσιογράφο Λάμπρο Κατσαρό.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Τι αποτέλεσε έμπνευση για το σύγγραμμά σου;

– Για το συγκεκριμένο βιβλίο, που πραγματεύεται την εξαφάνιση μιας κοπέλας της οποίας την οικογένεια «στοιχειώνει» εδώ και χρόνια ο θάνατος της αδελφής της σε παιδική ηλικία, η αρχική ιδέα ήταν η εξής: Πώς διαχειρίζεται καθένας την απώλεια και πώς αυτή επηρεάζει τον ίδιο, τους γύρω του, το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον; Και με ποιον τρόπο οι πράξεις μας σε μια δεδομένη στιγμή επηρεάζουν το μέλλον μας;

Πάνω σε αυτή τη βάση χτίστηκε και η υπόλοιπη πλοκή. Επειδή αγαπώ την αστυνομική λογοτεχνία και αγαπώ επίσης να γράφω σ’ αυτήν, αποφάσισα να «ντύσω» την παραπάνω ιδέα με το απαραίτητο πέπλο μυστηρίου, να βάλω την ηρωίδα να εξαφανιστεί μυστηριωδώς και να ξετυλιχτεί με αυτόν τον τρόπο το κουβάρι της συγκεκριμένης υπόθεσης – για το αν η εξαφάνισή της ήταν επιλογή της, δηλαδή, ή δουλειά τρίτων.

118592478 623382438546534 3633747631803797511 n

Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς γενικότερα με τη συγγραφή;

– Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με θυμάμαι να σημειώνω σε χαρτάκια ό,τι ιδέα είχα στο μυαλό μου και ό,τι άλλο δεν ήθελα να ξεχάσω. Μου άρεσε να σκαρώνω ιστορίες, τις οποίες κατέγραφα σε τετράδια. Αφορμή αποτελούσε οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Στα χρόνια του γυμνασίου, ξεκίνησα να γράφω τα πρώτα μου διηγήματα και να σκαρώνω στίχους. Και ως ενήλικη, άρχισα να το βλέπω πιο σοβαρά το πράγμα και να επενδύω περισσότερο στην εκάστοτε ιδέα. Έτσι προέκυψαν και οι Σκιές από το παρελθόν, που είναι το πρώτο μου ολοκληρωμένο μυθιστόρημα.

– Τώρα πού σε βρίσκουμε;

– Τη δεδομένη στιγμή δουλεύω πάνω στο δεύτερο βιβλίο μου, που θα είναι επίσης αστυνομικό. Συνεχίζω να γράφω μικρές ιστορίες, κάθε φορά που κάτι συγκεκριμένο μου κινήσει την προσοχή και θεωρήσω πως μπορεί να βγει κάτι μέσα από αυτό. Ταυτόχρονα, εργάζομαι ως επιμελήτρια κειμένων και αρθρογραφώ σε sites σχετικά με τον χώρο του βιβλίου.

Ποια η άποψή σου για τη νέα γενιά και τη σχέση τους με τον κόσμο του βιβλίου;

– Ο Frank Serafini έχει πει ότι «δεν υπάρχει παιδί που μισεί το διάβασμα. Υπάρχουν μόνο παιδιά που δεν έχουν βρει το κατάλληλο βιβλίο». Το πιστεύω αυτό. Η νέα γενιά, σε ένα μεγάλο μέρος της, δεν έχει μάθει να διαβάζει είτε γιατί δεν δέχεται τα ανάλογα ερεθίσματα από το οικογενειακό περιβάλλον είτε γιατί δεν έχει μάθει να ψάχνει το «σωστό» βιβλίο, αυτό που θα ξυπνήσει το ενδιαφέρον του κάθε αναγνώστη. Ένας επιπλέον λόγος είναι και το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, που έχει κάνει ένα ποσοστό των παιδιών και των εφήβων να βλέπει αρνητικά το διάβασμα γενικά. Από την άλλη, υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που διαβάζουν συστηματικά, ψάχνονται με ελληνικές και ξένες εκδόσεις βιβλίων, ανταλλάσουν απόψεις στα social media, γράφουν. Το βλέπω και στα κείμενα που επιμελούμαι. Πολλά από αυτά είναι γραμμένα από νέα παιδιά και είναι καλογραμμένα, εμπνευσμένα. Θέλω να πιστεύω πως η αγάπη της νέας γενιάς για το βιβλίο θα δυναμώσει κι άλλο μελλοντικά. Τους περιμένει ένας ολόκληρος νέος κόσμος μέσα στις σελίδες κάθε βιβλίου και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να τον ανακαλύψουν. Οπωσδήποτε δεν θα βγουν χαμένοι!

– Μελλοντικοί στόχοι και όνειρα.

– Σε ό,τι αφορά τη συγγραφή, ο πιο άμεσος και επιτακτικός μου στόχος είναι να ολοκληρώσω το δεύτερο βιβλίο μου και στη συνέχεια να καταφέρει να βρει κι αυτό τον δρόμο του προς την έκδοση. Σε ό,τι αφορά τις Σκιές από το παρελθόν, θα ήθελα να συνεχίσουν να ταξιδεύουν και να αγαπηθούν από ακόμα περισσότερους αναγνώστες. Και σε ό,τι έχει να κάνει με μένα, πρωτίστως να είμαι καλά, να συνεχίσω να έχω τη δυνατότητα να κάνω όσα αγαπώ και να εκφράζω τα όνειρα και τις ανησυχίες μου μέσα από αυτά.

Η Χρύσα Βασιλείου μεγάλωσε σε μία ιστορική κωμόπολη της Φθιώτιδας, την Ελάτεια Φθιώτιδας. Οι κάτοικοι δηλώνουν υπερήφανοι για την συντοπίτισσά τους και αρωγοί της προσπάθειάς της στον χώρο του πολιτισμού.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ