Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Έφυγε η αντάρτισσα συγγραφέας Μαρία Δεμσερή – Σιδέρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έφυγε πλήρης ημερών, η Μαρία Δεμσερή – Σιδέρη, μία από τις γυναίκες – αντάρτισσες, που έκλεισε έναν κύκλο αδιάλειπτης δράσης και αγώνων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, «η Μαρία Δεμσερή – Σιδέρη γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1923. Το 1943 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και είχε ενεργή συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητές της ενάντια στη ναζιστική κατοχή. Αργότερα οργανώθηκε και στο ΚΚΕ. Συνελήφθη δύο φορές για τη δράση της, την πρώτη στις 5 Δεκεμβρίου 1946, τη δεύτερη στις 7 Ιουλίου 1947, οπότε και καταδικάστηκε πέντε φορές σε θάνατο. Έμεινε στη φυλακή 14 χρόνια, περιμένοντας κάθε μέρα την εκτέλεσή της».

Στις 23 Νοεμβρίου 1959 αποφυλακίστηκε με τα μέτρα ειρήνευσης. Το 1981 εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο “Ερμής” το πρώτο της βιβλίο “Δεκατέσσερα Χρόνια”, έργο βιογραφικό που παρουσιάζει τη ζωή της από τη σύλληψη μέχρι και την απελευθέρωσή της, με εικονογράφηση από έργα δικά της τα οποία φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολύχρονης φυλάκισής της. Το 1992 παρουσίασε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο “Χρόνια Οδύνης”. Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1984.

Η Μαρία, ήταν από τις τελευταίες επιζήσασες των φυλακών Αβέρωφ, υπεύθυνη της γυναικείας χορωδίας των κρατούμενων γυναικών. Υπήρξε σύζυγος του κομμουνιστή ποιητή Γιώργου Σιδέρη, με τον οποίο γνωρίστηκε ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές της Αίγινας». Το ΚΚΕ εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ