Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Οι 10 κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις σε παγκόσμια κλίμακα για το 2021

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Χρυσή Πόλη στο Λούξορ της Αιγύπτου, οι πρώτοι καλλιτέχνες στον κόσμο από το Θιβέτ, οι πρώτοι εργάτες στην επεξεργασία δέρματος, οι πρώτοι Αμερικανοί στο Νέο Μεξικό, ο χάρτης της εποχής του Χαλκού στη Γαλλία, ο σπάνιος οριακός δείκτης στην Ρώμη της Ιταλίας, οι ανακαλύψεις για τους Βίκινγκς και τη ναυτική τους δεινότητα να διασχίσουν τον Ατλαντικό και να φτάσουν στην αμερικανική ήπειρο, ο μαζικός τάφος των Σταυροφόρων στη Σιδώνα του Λιβάνου είναι οι μεγαλύτερες, αρχαιολογικές ανακαλύψεις για το 2021, σύμφωνα με το περιοδικό «Αρχαιολογία».

ΧΡΥΣΗ ΠΟΛΗ Ειδικότερα, η Χρυσή πόλη θεωρείται ένας οικισμός, που θάφτηκε κάτω από την άμμο για χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαιολόγοι αναζητούσαν τον νεκρικό ναό για τον Φαραώ Τουταγχαμών, που έζησε μεταξύ 1336- 1327 π.Χ. κατά μήκος της δυτικής όχθης του Νείλου στο Λούξορ. Τελικά βρήκαν έναν καλοδιατηρημένο αστικό οικισμό, που είχε ύψος ακόμη και 10 πόδια. Η πόλη φαίνεται να ονομαζόταν Ατόν και είχε ζωή πάνω από 3.000 χρόνια. Μέχρι στιγμής έχει ανασκαφεί μόλις το 1/3 αλλά αναζωπυρώνει και πάλι το ενδιαφέρον για τον αιγυπτιακό πολιτισμό και την περιοχή του Ατόν, που ήταν το κύριο διοικητικό κέντρο της Αιγύπτου.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΘΙΒΕΤ Οι πρώτοι καλλιτέχνες στον κόσμο ανακαλύφθηκαν στο Θιβέτ αλλά ουσιαστικά είναι μία σειρά από περίεργες πατημασιές, που χρονολογούνται από 226.000 έως 169.000 χρόνια πριν. Με τη σάρωση, που έγινε βρέθηκαν πατημασιές και αποτυπώματα χεριών κι άφησαν τα ίχνη τους. Βεβαίως ουδείς γνωρίζει αν αυτό ήταν μία συνειδητή επιλογή ή όχι , δηλαδή αν επρόκειτο για καλλιτεχνική δημιουργία ή απλά για παιχνίδι παιδιών.ΜΑΡΟΚΟ

ΓΟΥΝΑΡΑΔΕΣ ΜΑΡΟΚΟΥ Η επεξεργασία γούνας δεν φαίνεται να συμβαίνει μόνο κατά τους ιστορικούς χρόνους. Βρέθηκαν στο Μαρόκο σχεδόν 12.000 θραύσματα από οστέινα εργαλεία. Όπως φάνηκε αυτά τα εργαλεία αφορούσαν στην επεξεργασία γουνοδερμάτων κι είχαν ηλικίες περίπου 90.000- 120.000 ετών. Γούνες από αλεπούδες φαίνεται να είχαν από τότε ζήτηση. Η ανακάλυψη αυτή έγινε στην περιοχή Κοντρεμπαντιέρς στο Μαρόκο κι αφορά εργαλεία, που ήταν ιδιαίτερα εξελιγμένα, γιατί μπορούσαν να αφαιρέσουν τη γούνα ενός ζώου, χωρίς να την τρυπήσουν.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ WHITE SANDS Ο ραδιενεργός άνθρακας απέδειξε τελικά πως η Αμερική ήταν κατοικημένη περιοχή τουλάχιστον πριν 23.000 χρόνια. Αυτή η επιβεβαίωση ήρθε από ανθρώπινα ίχνη ηλικίας τουλάχιστον 22.000 ετών μετά από έρευνα του Πανεπιστημίου του Κορνέλ στο Εθνικό Πάρκο White Sands. Επρόκειτο για μία λασπώδη περιοχή, καθώς εκεί κατά το παρελθόν υπήρχε λίμνη.

ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΖΩΙΚΑ ΑΝΑΓΛΥΦΑ Στη βόρεια πλευρά της Σαουδικής Αραβίας υπάρχουν σκαλισμένες καμήλες και γάιδαροι, σε φυσικό μέγεθος. Αρχικά αυτά τα έργα είχαν αποδοθεί σε νεότερη χρονολογικά περίοδο αλλά τώρα ανάγονται σε καλλιτέχνες της νεολιθικής περιόδου. Παρότι φάνηκε πως είχαν οι βράχοι λαξευτεί ξανά, η χρονολόγηση με άνθρακα έδειξε πως αυτά τα αρχικά γλυπτά  έγιναν στα μέσα της 6ης χιλιετίας, δηλαδή περίπου 5.000 χρόνια νωρίτερα απ΄ό, τι πίστευαν, όταν αυτή η περιοχή εκτιμάται πως είχε πολύ περισσότερες βροχοπτώσεις κι είχε σημαντικό ρόλο στην κτηνοτροφία της περιοχής.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΗΣ Έπρεπε να περιμένει υπομονετικά 121 χρόνια, μία σπασμένη πλάκα για να εκτιμήσουν την ύπαρξή της, οι αρχαιολόγοι. Αιτία ο Κλέμεν Νικολά ένας επικεφαλής ομάδας αρχαιολόγων, που είδε κάποιες φωτογραφίες ενός ευρήματος, που είχε βρεθεί στη Βρετάνη, το 1900 από ένα βαρέλι. Είδε την σπασμένη πλάκα κι αντιλήφθηκε πως είχε επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Το ανέσυραν και τότε διαπίστωσαν πως έμοιαζε με χάρτη της περιοχής, που χρονολογείται περίπου από το 2000 π.Χ. έως το 1.600 π.Χ. Κάποιοι θεωρούν πως μέχρι στιγμής είναι ο αρχαιότερος χάρτης της Ευρώπης κι απεικονίζει μάλλον ένα μικρό βασίλειο της εποχής του Χαλκού.

Η ΠΕΤΡΑ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ Μία τεράστια πέτρα, ονόματι Cippis που φαίνεται να οριοθετούσε την αστική από τις αγροτικές περιοχές βρέθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας. Η σπάνια αυτή πέτρα φαίνεται να οριοθετούσε τα όρια του ιερού περίβολου της Ρώμης και βρέθηκε τυχαία, μετά από εργασίες στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης. H πέτρα αυτή φαίνεται πως ήταν ένας οριακός δείκτης, ένα δείγμα ότι σ’ αυτό το σημείο απαγορευόταν η διέλευση όλων μέσα από ένα οριακό αυστηρών κανόνων. Μόλις δέκα τέτοια κομμάτια έχουν βρεθεί και χρονολογείται περίπου 2000 χρόνια πριν.ΒΙΚΙΝΓΚ

ΟΙ ΒΙΚΙΝΓΚΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Πολλά έχουν ειπωθεί για το πότε ακριβώς ανακαλύφθηκε η Αμερική κι αν οι Βίκινγκς ή οι αρχαίοι Έλληνες είχαν καταφέρει λόγω της ναυτικής τους δεινότητας να φτάσουν εκεί. Οι έρευνες έχουν δείξει πως σίγουρα οι Βίκινγκς είχαν φτάσει πριν τον Κολόμβο. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν πως οι Βίκινγκς είχαν σίγουρα παρουσία στη Γροιλανδία από τον δέκατο ή τον ενδέκατο αιώνα. Τώρα μία ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Γκρένινγκεν εξετάζει ξύλο από τα σκαριά, που χρησιμοποιούσαν. Βρήκαν ότι οι Βίκινγκς πήγαν αλλά δεν έμειναν – πιθανόν λόγω των ιθαγενών – αλλά χρησιμοποιούσαν την περιοχή για περαιτέρω εξερευνήσεις κι ελπίζουν να βρουν ακόμη περισσότερα πράγματα αξιοποιώντας τις ναυτικές γνώσεις των Βίκινγκς.

Η ΤΑΦΗ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΩΝ Μία μαζική ταφή 25 στρατιωτών ρίχνει φως στην περίοδο των Σταυροφοριών. Αφορμή στάθηκε η πόρπη μίας ζώνης για να βρεθεί ο μαζικός τάφος. Τέτοιου είδους πόρπες φορούσαν γαλλόφωνοι σταυροφόροι και πιθανολογείται ότι αυτή η ομαδική ταφή έγινε μετά από επίθεση που υπέστησαν από Μαμελούκους  στη χριστιανική πόλη Σιδώνα του Λιβάνου, την περίοδο των Σταυροφοριών. Θεωρούνται από τα πολύ σπάνια ευρήματα κι επιβεβαιώνουν τη βία και τις συγκρούσεις της εποχής ενώ πληροφορίες δίνει κι ένα νόμισμα που βρέθηκε και χρονολογείται γύρω στο 1245 μ. Χ. έως 1.250 μ. Χ. Κατά την άποψη του αρχαιολόγου, που ήταν επικεφαλής πιθανόν να σκοτώθηκαν από έφιππους, γιατί δεν δικαιολογούνται αλλιώς οι πληγές και τα τραύματα, που είχαν.

Η ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ Το 2021 βρέθηκε μία παράξενη πλακέτα – ετικέτα σκλάβου, δηλαδή μία μεταλλική σφραγίδα, πάνω στην οποία γραφόταν πως είναι κάποιος υπηρέτης. Τέτοιου είδους ετικέτες, ολέθριες, που διαχώρισαν τους ανθρώπους, ανακαλύφθηκε σε μία κουζίνα, που είχε φτιαχτεί στα μέσα του 19ου αιώνα στην Πανεπιστημιούπολη του Κολλεγίου του Τσάρλεστον.  Πάνω της έχει χαραγμένο το 1853. Η διαφορά αυτής της πλακέτας σε σχέση με άλλες είναι πως είναι φτιαγμένη σε πλαίσιο κι αποκαλύπτουν και τις διαφοροποιήσεις ακόμη και μέσα στο ίδιο το καθεστώς των σκλάβων…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ