Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Ανακαλύφθηκε άγαλμα των αυτοκρατορικών χρόνων σε ανασκαφή στο κέντρο της Βέροιας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα άγαλμα μοναδικής αξίας ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές στην Βέροια. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο άγαλμα με ύψος σχεδόν ένα μέτρο, που χρονολογείται στους αυτοκρατορικούς χρόνους.

Η ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, έγινε σε ένα από τα ελάχιστα μη ανοικοδομημένα οικόπεδα της πόλης και το άγαλμα ήρθε στο φως την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου. Χρονολογείται στους αυτοκρατορικούς χρόνους, όταν η Βέροια, ήταν η πρώτη πόλη της Μακεδονίας, κέντρο των πολιτικών και πολιτιστικών εξελίξεων στην περιοχή και συγχρόνως άξονας συνοχής και σημείο αναφοράς των αρχαίων μακεδονικών παραδόσεων.

Με ριγμένη στον αριστερό ώμο χλαμύδα να τυλίγεται γύρω από το χέρι του, ο γυμνός νεαρός με το αθλητικό κορμί αναδύεται από τον όγκο του μαρμάρου, ανακαλώντας κλασικά πρότυπα, εικόνες αγαλμάτων που σχετίζονται με τον Απόλλωνα ή τον Ερμή. Πρόκειται για έργο ενός ιδιαίτερα ικανού τεχνίτη που ωστόσο είναι προφανές ότι δεν τελείωσε ποτέ. Για κάποιο λόγο, ο γλύπτης, μολονότι είχε προχωρήσει πολύ την επεξεργασία των κύριων όψεων, φθάνοντας σε σχεδόν τελικό στάδιο, αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια ημιτελή.

DSC09497

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ