Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Νέο καλλιτεχνικό διευθυντή ζητούν οι ηθοποιοί στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης – Καταγγέλλουν αδιαφάνεια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού με την «άμεση ανάκληση της απόφασης του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή», ζητά με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

Στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναφέρεται ότι η επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή «δεν πραγματοποιήθηκε με αξιολόγηση, αλλά με προκλητική αδιαφάνεια» και προστίθεται ότι η διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης «συστήνει ως προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους στον πολιτισμό, έναν άνθρωπο, που μπορεί να αγαπάει το θέατρο, αλλά είναι ερασιτέχνης και όχι επαγγελματίας, δεν βιοπορίστηκε από το θέατρο, δεν εκπαιδεύτηκε πάνω σε αυτό, και δεν μπορεί να χαράξει πολιτιστική πολιτική, καθώς προέρχεται από τον χώρο των επιχειρήσεων».

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μεθοδευμένη» διαδικασία επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή, που «υπερβαίνει ακόμη και τον νόμο» και καλεί το υπουργείο Πολιτισμού «να λάβει θέση στις παράνομες πρακτικές του εποπτευόμενου φορέα του, του οποίου την επιλογή θα εγκρίνει».

Είχε προηγηθεί η ανοικτή επιστολή 14 επαγγελματιών ηθοποιών της ΠΕ Κοζάνης προς τον υφυπουργό Πολιτισμού, Νικόλαο Γιατρομανωλάκη, που έκαναν λόγο «για προσχηματικό διαγωνισμό, με προειλημμένες αποφάσεις, που προσβάλλει τους υποψήφιους για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή» ακολούθησε η ένσταση ενός υποψηφίου που απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από το ΔΣ καθώς και μεμονωμένες δημόσιες αναφορές ηθοποιών Σκηνοθετών και Θεατρολόγων που ασκούσαν κριτική στην επιλογή του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε ότι «οι υποψήφιοι αξιολογήθηκαν με αντικειμενικά κριτήρια, που αφορούν τα τυπικά προσόντα που ορίζονται στην προκήρυξή και από υποκειμενικά όπως η συνέντευξη, όπου ενώπιον της επιτροπής λένε τις ιδέες και τα σχέδιά τους για το θέατρο».

Ο κ. Μαλούτας είπε ότι «τα μέλη του ΔΣ σταθμίζοντας τους δύο πυλώνες αξιολόγησης, έλαβαν την απόφαση τους και έκριναν τον κ. Γιώτη Βασιλειάδη ως τον καταλληλότερο».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ