Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Μουσείο Καποδίστρια: Υποψήφιο για το βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Μουσείο Καποδίστρια πέρασε στην τελική φάση υποψηφιότητας για το βραβείο Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς (European Museum of the Year Award) και αποτελεί το μοναδικό μουσείο από την Ελλάδα που διεκδικεί τη σημαντική αυτή διάκριση για το 2022.

Το Μουσείο στεγάζεται στην εξοχική κατοικία και κτήμα των Καποδίστρια στη μέση Κέρκυρα, γνωστή ως «Κουκουρίτσα» (κηρυγμένο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο). Το 2017 επαναλειτούργησε για το κοινό με νέα μόνιμη βιογραφική έκθεση και νέες ερευνητικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες, αποτελώντας πλέον ένα σύγχρονο συμμετοχικό μουσείο κι ένα σημαντικό τοπόσημο της Ελλάδας.

Το βραβείο για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα Μουσεία  (European Museum Forum).

Για το 2022 έχουν περάσει στην τελική φάση υποψηφιότητας 60 μουσεία από όλη την Ευρώπη και η ανακήρυξη των νικητών θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Μουσεία, που θα διεξαχθεί στο Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας (4-7 Μαΐου 2022).

Ο θεσμός θεσπίστηκε το 1977 από το Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Μουσεία  και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα βραβεία για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς απονέμονται κάθε χρόνο σε μουσεία που τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκαν ή προχώρησαν σε εκτεταμένη ανανέωση και σήμερα συμβάλλουν ουσιωδώς – μέσω καινοτόμων, δημιουργικών και εξωστρεφών προσεγγίσεων στη λειτουργία τους –  στην ενίσχυση και πρόοδο της κοινωνίας και στην προώθηση της κοινωνίας των μουσείων.

Η υποψηφιότητα του Μουσείου Καποδίστρια είναι μία σπουδαία διάκριση που τιμά τόσο τον φορέα όσο και την Ελλάδα. Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών (έτος ίδρυσης 1981) αποτελεί το μοναδικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδας και αναδεικνύει μέσα από την εμβληματική προσωπικότητα του κερκυραίου ευγενή, έλληνα πολιτικού και ευρωπαίου διπλωμάτη, Ιωάννη κόμη Καποδίστρια, τους δεσμούς μεταξύ ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας.

Το ετήσιο συνέδριο του EMF και η τελετή του βραβείου EMYA για το 2022 θα πραγματοποιηθούν στο Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας, στο Ταρτού, από τις 4 έως τις 7 Μαΐου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ