Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Η κονγκολέζικη ρούμπα στη λίστα με τους πολιτιστικούς θησαυρούς της UNESCO

Η ρούμπα συνδυάζει το τύμπανο των σκλαβωμένων Αφρικανών με τις μελωδίες των Ισπανών αποίκων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ζωηρός ρυθμός της κογκολέζικης ρούμπας τιμήθηκε σήμερα από την UNESCO, που πρόσθεσε τη μουσική και τον χορό της κεντρικής Αφρικής στον κατάλογό της των παγκόσμιων πολιτιστικών θησαυρών.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Δημοκρατία του Κονγκό είχαν υποβάλει κοινή υποψηφιότητα για τη ρούμπα τους προκειμένου να λάβουν το καθεστώς της πολιτιστικής κληρονομιάς για τον μοναδικό ήχο της που συνδυάζει το τύμπανο των σκλαβωμένων Αφρικανών με τις μελωδίες των Ισπανών αποίκων.

“Η ρούμπα χρησιμοποιείται για γιορτή και για πένθος, σε ιδιωτικούς, δημόσιους και θρησκευτικούς χώρους”, αναφέρει η UNESCO, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, στην αναφορά της για την προσθήκη της μουσικής αυτής στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής αξίας κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Η ρούμπα είναι ένα ουσιώδες και αντιπροσωπευτικό μέρος της ταυτότητας του λαού του Κονγκό και της διασποράς του, ανέφερε.

“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει με χαρά και περηφάνια την καταχώρηση της κονγκολέζικης ρούμπας στον κατάλογο”, αναφέρει το μήνυμα στο Tweeter του προέδρου του Κονγκό Φελίξ Τσισεκεντί.

Στα πολλά έθιμα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO συγκαταλέγονται το φαγητό των πλανόδιων πωλητών της Σιγκαπούρης, η κουλτούρα της σάουνας στη Φινλανδία και τα παραδοσιακά συστήματα άρδευσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ