Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

«Ελπίς πατρίδος»: Η οπερατική εκδοχή της Επανάστασης στο Μέγαρο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τον κύκλο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, δίνοντας τη σκυτάλη στον διακεκριμένο συνθέτη Γιώργο Κουρουπό.

Ιστορικά τεκμηριωμένα γεγονότα συναντούν τη μυθοπλασία μέσα από τα μάτια ενός σημερινού Έλληνα, στην όπερα «Ελπίς πατρίδος» σε λιμπρέτο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, που ανεβαίνει για δύο παραστάσεις, στις 8 και 10 Δεκεμβρίου. Η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή του Θάνου Παπακωνσταντίνου, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Νίκης Ψυχογιού και οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την οποία θα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

44

Η πλοκή

Ο Πέτρος, ένας σημερινός ερευνητής μελετά τα κείμενα των αρχών του 19ου αιώνα που επεδίωκαν να αφυπνίσουν το σκλαβωμένο γένος των Ελλήνων. Απορροφημένος από τη μελέτη του μετατίθεται νοερά κοντά στον Ρήγα, την περίοδο που τυπωνόταν η Χάρτα, αλλά και κοντά στην οικογένεια του φίλου του Ανδρέα.

Η γνωριμία με την οικογένεια –ο πατέρας της οποίας είναι μέλος της Φιλικής Εταιρείας– θα οδηγήσει τον Πέτρο στις ιδέες του Διαφωτισμού για την αυτοδιάθεση των λαών καθώς και στην αφύπνιση του έρωτα, χάρη στην κόρη της οικογένειας, την Λευθερίνα. Στη συνέχεια συμμετέχει σε πολλά ιστορικά γεγονότα, από τον όρκο των Φιλικών μέχρι το ξέσπασμα της επανάστασης –που παρουσιάζεται με την Καντάτα του Αγώνα–, και διασταυρώνεται έτσι με εμβληματικά πρόσωπα, τον Παπαφλέσσα, τον Καποδίστρια, τους Φιλικούς, τους Ήρωες Αγωνιστές.

11 1

Απώλειες και νίκες θα οδηγήσουν στην κήρυξη της ανεξαρτησίας, στην πρώτη Εθνοσυνέλευση, αλλά και στη συνέχιση του αγώνα, που βρίσκει τον Πέτρο έτοιμο να συμμετάσχει ενεργά στην ένοπλη δράση, αποχαιρετώντας την Λευθερίνα, με την υπόσχεση μιας ελεύθερης ζωής. Είναι η στιγμή που ο Πέτρος επιστρέφει στο σήμερα και μαζί του επιστρέφει το διαρκές ιδανικό της Ελευθερίας.

Συντελεστές:

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κουρουπός

Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Χορωδία της ΕΡΤ,  Διεύθυνση Χορωδίας: Δημήτρης Κτιστάκης

Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος), Τάσος Αποστόλου (μπάσος), Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), Βασίλης Καβάγιας (τενόρος), Γιάννης Καλύβας (τενόρος), Πέτρος Μαγουλάς (μπάσος), Άρτεμις Μπόγρη (μεσόφωνος) και Μιχάλης Ψύρρας (βαρύτονος).

Την προετοιμασία των τραγουδιστών έχει αναλάβει ο Γιάννης Τσανακαλιώτης

Φωτογραφία – Creative Direction: Έφη Γούση

Βοηθός Φωτογράφου: Δημοσθένης Παπαδόπουλος

Retouch: Κωνσταντίνος Λέπουρης

Mακιγιάζ & Μαλλιά: Βίβιαν Κάτσαρη

Performers: Μαρία Καμπανού, Βίκτωρ Μπενουζίλιο, Νίκος Seymour Σταθόπουλος, Άλεξ Τζιμόπουλος

111

Ταυτότητα παράστασης:

Τύπος Εκδήλωσης: Όπερα

Αίθουσα: Αλεξάνδρα Τριάντη

Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ημέρες και ώρες:

Τετάρτη 08.12.2021 και Παρασκευή 10.12.2021, 20:00

Εισιτήρια:

Από 9 – 50 ευρώ

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται τηλεφωνικα (2107282333) και διαδικτυακά megaron.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ