Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Φτηνά την έβγαλε ο Ζαραλίκος! Ο Παράβας σε ανάλογη περίπτωση πήγε στη Γυάρο! Διαβάστε την περιπέτειά του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η σάτιρα ενοχλεί. Αυτή είναι η δουλειά της. Τουλάχιστον τον Ζαραλίκο τον ενόχλησε μια δίμετρη κοπέλα που προσπαθεί να κάνει τηλεοπτική καριέρα με τους… φίλους της. Τι να πει κι ο Σταύρος Παράβας που το 1974 τον επισκέφθηκε ένας τύπος που του συστήθηκε… Ασφαλίτης, αλλά ήταν της ΕΑΤ/ΕΣΑ!

Τον μετέφεραν στο κολαστήριο, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Πάρκο Ελευθερίας και λίγο αργότερα του… έκοψαν εισιτήριο για τη Γυάρο, τον τόπο εξορίας και μαρτυρίου τον ανθρώπων που θεωρούσε η χούντα επικίνδυνους.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Το χειμώνα του 1973 ο Σπύρος Μαρκεζίνης, μαριονέτα του δικτάτορα Παπαδόπουλου, υποσχέθηκε «Νέα Δημοκρατία», έτσι ονόμαζε την πολιτική μεταβολή. Οι πρώτοι που τον πίστεψαν ήταν οι άνθρωποι του θεάτρου. Οι επιθεωρήσεις απαλλαγμένες από το βραχνά της λογοκρισίας άρχισαν να σατιρίζουν τον Παπαδόπουλο, τον Μαρκεζίνη και τα άλλα μέλη του πολιτικού θιάσου.

Στο θέατρο Κοτοπούλη (σημερινό Ρεξ) στην οδό Πανεπιστημίου, η συγγραφική τετράδα των Παπαδούκα – Καραγιάννη – Καμπάνη – Μακρίδη ανέβασε την επιθεώρηση «Επτά χρόνια φαγούρα». Η πρεμιέρα δόθηκε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 1973.

f 11

Όπως διαβάζετε και στη διαφημιστική καταχώρηση πρωταγωνιστούσε μια σειρά μεγάλων και αγαπημένων ηθοποιών.

Μεσολάβησαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, η δεύτερη χούντα του Ιωαννίδη κι η επιστροφή της λογοκρισίας.

Η επιθεώρηση έχασε την σπιρτάδα της. Διατηρήθηκαν τα νούμερα που σατίριζαν την προηγούμενη χούντα, ενώ για τη νέα ούτε λόγος.

Αρχές Ιανουαρίου του ΄74 ο Σταύρος Παράβας ζητά από τους συγγραφείς να τονωθεί η παράσταση με ένα επιπλέον νούμερο, ένα λυράρη.

Στα χρόνια της χούντας ο σκιτσογράφος της «Βραδυνής» Βασίλης Χριστοδούλου είχε δημιουργήσει ένα κρητικό λυράρη που έλεγε μαντινάδες με πολλά υπονοούμενα για το καθεστώς. Πολλοί αναγνώστες στα χρόνια εκείνα διάβαζαν τις μαντινάδες που έλεγαν πολύ περισσότερα από τα σχόλια της (λογοκριμένης) εφημερίδας.

Η «Βραδυνή» είχε κλείσει από τη χούντα του Ιωαννίδη κι ο λυράρης έλειπε από τον κόσμο.

Γράφτηκε ένα νούμερο στο οποίο ο Παράβας ως κρητικός λυράρης έλεγε:

Όποιος καλά μας κυβερνά

θα είναι και δικός μας

γύψο, κοντούς, τρελούς

δεν θέλει ο λαός μας

είπα πολλά και λάλησα

και πρέπει να το στρίψω

μην τύχει και με βάλουνε

κι εμένανε στο γύψο

Τι τόθελε; Στις 9 Ιανουαρίου έξω από το καμαρίνι του πριν την παράσταση τον περίμενε ένας τύπος. Του συστήθηκε ως αστυνομικός της ασφάλειας και του ζήτησε να τον ακολουθήσει στα γραφεία της Μεσογείων. Στη διαδρομή ανακάλυψε ότι ήταν ΕΣΑτζής και τον πήγαινε στο στρατόπεδο τρόμος κάθε πολίτη, το ΕΑΤ/ΕΣΑ. Στη συνέχεια εκτοπίστηκε στη Γυάρο και απελευθερώθηκε με τη Μεταπολίτευση! Ήταν ένας από τους 44 που είχαν αποιμείνει εκεί.

Λίγες μέρες αργότερα μιλούσε για την περιπέτειά του στη «Βραδυνή» και τον Γιώργο Τράγκα. Διαβάστε τι λέει και σκεφτείτε πόσο… τυχερός είναι ο Ζαραλίκος. Μπορεί να μην μπορεί να σατιρίσει ελεύθερα, αλλά τουλάχιστον παραμένει στην Αθήνα. Ευτυχώς για αυτόν η Γυάρος έχει κλείσει!

f12 scaled

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ