Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Η ιστορία της ομοφυλοφιλίας μέσα από μια σειρά επίπλων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ιστορία και την κουλτούρα της ομοφυλοφιλίας από τους Αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους έως σήμερα εξερευνά ο απόφοιτος της Design Academy Eindhoven, Leo Maher με πέντε έπιπλα που σχεδίασε και τα οποία χαρακτηρίζονται από ποικιλία εικαστικών αναφορών.

«Η σειρά “Unfamiliar Passions” εξερευνά την ιστορία της ομοφυλοφιλίας και τον χορό της στο διάβα των χρόνων και στον δυτικό πολιτισμό» είπε ο Maher. «Κάθε κομμάτι στη σειρά εξερευνά την κληρονομιά χαρακτηριστικών αναγνώρισης, θρύλων, παραβατικών συμπεριφορών και μηχανισμών σηματοδότησης, σημειώνοντας το πώς υπερβαίνουν κουλτούρες και κοινωνίες πριν καταλήξουν να είναι υφασμένα στον ιστό της σύγχρονης γκέι ζωής» πρόσθεσε.

Το έπιπλο Homo-Delicatus διακρίνεται από αναφορές σε χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούντο για να διακρίνουν τους ομοφυλόφιλους σε διάφορα στάδια της ιστορίας, από σωματικά χαρακτηριστικά μέχρι επιλογές ενδυμάτων, μια δερμάτινη μπότα από πηλό και έναν συγκεκριμένο τύπο βαδίσματος απεικονισμένο σε μεταλλικά φύλλα.

View this post on Instagram

A post shared by leo maher (@leo_maher)

Στο έπιπλο Gentleman of the Backdoor εξερευνώνται διάφοροι ευφημισμοί που χρησιμοποιούντο για την περιγραφή ομοφυλόφιλων αντρών στην Αγγλία του 18ου αιώνα. Μεταξύ αυτών το «faggot», λέξη που «κάποτε χρησιμοποιείτο για να δηλώσει ένα δεμάτι καυσόξυλα πάνω στα οποία έκαιγαν τους κατηγορούμενους για σοδομισμό» όπως διευκρινίζει ο Maher. Ένα τάβλι είναι αναφορά στην αργκό έκφραση «backgammon players» ενώ χυτευμένα κεφάλια πετειναριών και η βουβωνική χώρα ενός νέου άντρα είναι αναφορά στον όρο «ganymede (γανυμήδης)» με τον οποίο τυπικά περιέγραφαν ένα θυληπρεπές αγόρι.

View this post on Instagram

A post shared by leo maher (@leo_maher)

Το Polari είναι ένα τραπεζάκι που εστιάζει στη γλώσσα·χαρακτηρίζεται από μια σειρά λέξεων που χρησιμοποιούν οι ομοφυλόφιλοι για να αποφύγουν να προσελκύσουν την προσοχή. Στο πάνω μέρος, καταλήγει σε ένα μεταλλικό λουλούδι που αναπαριστά το πράσινο γαρύφαλλο που φορούσε ο Όσκαρ Ουάιλντ -ο οποίος το 1895 δικάστηκε λόγω του ότι ήταν ομοφυλόφιλος- ως σύμβολο των σεξουαλικών προτιμήσεών του.

View this post on Instagram

A post shared by leo maher (@leo_maher)

Τα πέντε έπιπλα της σειράς «Unfamiliar Passions» εκτέθηκαν στο show αποφοίτησης στην Design Academy Eindhoven και ο Leo Maher είπε ότι μικρό μέρος των σχεδίων του βασίζεται στις προσωπικές εμπειρίες του, αλλά «όλο και περισσότερο βρίσκει τα ίχνη» στη ζωή του. Και εξέφρασε την ελπίδα να πυροδοτήσει το πρότζεκτ συζήτηση για τη διαπολιτισμική φύση της ομοφυλοφιλίας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ