Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Ανακαλύφθηκε το παλιότερο κολιέ του κόσμου, κόσμημα 150.000 ετών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο κόσμημα του κόσμου. Πρόκειται για ένα σετ από χάντρες και κοχύλια σαλιγκαριών 142.000 – 150.000 ετών και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι χάντρες του μπορεί να φορέθηκαν ως κολιέ ή σκουλαρίκια.

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε μια σπηλιά στην έρημο του δυτικού Μαρόκου στο σπήλαιο Bizmoune. Οι 33 χάντρες του κατασκευασμένες από κοχύλια θαλάσσιων σαλιγκαριών μήκους μισής ίντσας, εμφανίστηκαν κατά τις ανασκαφές.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά το σπήλαιο το 2004 και οι αρχικές ανασκαφές είχαν διεξαχθεί το 2008 και το 2009. Η ομάδα πίσω από την ανακάλυψη δημοσίευσε τα ευρήματά της πριν λίγες εβδομάδες στο περιοδικό Science Advances.

Οι περίτεχνες χάντρες

Ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Στίβεν Λ. Κουν, ανέφερε: «Οι χάντρες ως κόσμημα δείχνουν ότι υπήρχε ακόμη και πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ένας πολιτισμός και ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν να επικοινωνούν με μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων εκτός από το άμεσο περιβάλλον και την οικογένειά τους».

Κάθε χάντρα είχε μια τρύπα στη μέση, πιθανώς έτσι ώστε τα στολίδια θα μπορούσαν να κρεμαστούν σε κορδόνια ή ρούχα, πιθανώς να φορεθούν ως σκουλαρίκια ή κολιέ. Πολλά έχουν λειασμένες, γυαλισμένες άκρες, υποδηλώνοντας τη επίμονη εργασία ενός τεχνίτη. Είναι παρόμοια με άλλα ευρήματα στην αφρικανική ήπειρο, αλλά τα παλαιότερα παραδείγματα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ήταν μόλις 130.000 ετών. Ο Κουν υποστηρίζει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για συμβολικά αντικείμενα που δήλωναν την ανάγκη του καλλωπισμού αλλά και ένα τρόπο με τον οποίο στόλιζαν την καθημερινότητά τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ