Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

«She’s gone»: Συγκινεί η μητέρα της αδικοχαμένης Τοπαλούδη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκινεί η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, μιλώντας για την έκθεση «She’s gone» (Για ένα αδειανό πουκάμισο), όπου εκτίθονται και ρούχα της άτυχης φοιτήτριας, που δολοφονήθηκε στο Ρόδο σοκάροντας το πανελλήνιο. 

Πρόκειται για μια έκθεση με ρούχα που αποτελούν μαρτυρίες από τις ζωές γυναικών που αφαιρέθηκαν βίαια. Η είσοδος στην έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου, θα είναι ελεύθερη για το κοινό, από τις 18:00 – 22:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

Η έκθεση «She’s gone»

Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μια μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει -ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί.

‘Ενα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την κοινή γνώμη, το 2018, περιλαμβάνεται στην έκθεση «She’s gone» και είναι μια ευγενική προσφορά της οικογένειάς της.

G33

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά αραβικά, γερμανικά και ελληνικά, ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας.

Στόχος της δράσης είναι το τέλος του ταξιδιού του «She’s gone» να πραγματοποιηθεί στο κτήριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 25 Νοεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια στις 25 Νοεμβρίου (15:00 – 18:00), θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Έμφυλη βία και γυναικοκτονία», σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

«Μου την πήραν από την αγκαλιά μου»

«Ήταν πολύ δύσκολη η θέση που βρεθήκαμε. Πίσω από κάθε ρούχο υπάρχει μια ιστορία. Τώρα υπάρχει μια κραυγή απόγνωσης, απογοήτευσης, δεν υπάρχει αύριο, δεν υπάρχει ελπίδα» είπε στο ΟΡΕΝ η κυριά Τοπαλούδη, σημειώνοντας πως ήταν πολύ δύσκολο και επιλέξουν με τον σύζυγό της και να δώσουν τα ρούχα, πάνω στα οποία έκλαιγαν.

«Εμείς είχαμε όλα τα όνειρα για το παιδί μας. Ήθελε να κάνει ταξίδια, να εργαστεί στο διπλωματικό σώμα, να κάνει μεταπτυχιακά. Μου την πήραν από την αγκαλιά μου» συνέχισε εμφανώς συγκινημένη.

«Καμία φορά θυμώνω με τον εαυτό μου, γιατί να επιμείνω με τη γνώση, γιατί μόνο αυτά τα εφόδια μπορούσα να της δώσω. Υπερχρεωθήκαμε για να έχουμε δύο παιδιά και έμεινε στα καλά του καθουμένου ο Πέτρος μου μόνος του χωρίς καμία προστάτιδα. Η Ελένη τον αγαπούσε πολύ και παρακαλούσε επί 9,5 χρόνια “μαμά κάνε μου ένα παιδάκι”».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ