Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Παράνομος ο νόμος Μενδώνη για τις αρχαιότητες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η Τομεάρχης Πολιτισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κοινή τους επιστολή προς στον Πρόεδρο της Βουλής κ.Κ. Τασούλα διαμαρτύρονται  θέτοντας «ζήτημα  κάκιστης και παράνομης νομοθέτησης με παράλληλη παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών αλλά και του ίδιου του κοινοβουλίου» στην πρόσφατη ψήφιση του «Κώδικα Νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς’». Η Ολγα Γεροβασίλη και η Σια Αναγνωστοπούλου ζητούν απαντήσεις με την επιστολή τους σε όλα τα τιθέμενα ζητήματα.

«Στην Ολομέλεια (16.11.2021) της Βουλής ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο “Κώδικας Νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς”, με μια διαδικασία που δεν διαφυλάττει και δεν τιμά το κύρος του Κοινοβουλίου και των θεσμών, όπως αυτοί εκπροσωπούνται αφενός από το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας και αφετέρου από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης» επισημαίνουν.

Στη συνέχεια σημειώνουν ότι «Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ζητήσει εγκαίρως την απόσυρση του ”Κώδικα” και παρά την επισήμανση των πλέον προβληματικών του σημείων που εντοπίστηκαν πριν και κατά τη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση προχώρησε ακάθεκτη κυρώνοντας ακόμη και τα ‘λάθη”, εμπαίζοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους ίδιους τους Βουλευτές.» και τονίζουν ότι «Πρόκειται για  ένα μείζον ζήτημα κάκιστης και παράνομης νομοθέτησης με παράλληλη παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών αλλά και του ίδιου του κοινοβουλίου, που αντιβαίνει στους νόμους, στο Σύνταγμα της χώρας, στον κανονισμό της Βουλής και είναι απόλυτα αντίθετο ακόμα και στη διαδικασία κωδικοποίησης, που έχει θεσπιστεί και αναλυθεί μέσω εγχειριδίου και οδηγιών από την ίδια την Κ.Ε.Κ. και τις αρμόδιες Αρχές (Ν. 4622/2019). Πρακτική νομοθέτησης που δημιουργεί  μάλλον ανασφάλεια, παρά ασφάλεια δικαίου στους πολίτες.»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ