Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Σε δημοπρασία πιστό αντίγραφο της Μόνα Λίζα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα πιστό αντίγραφο της Μόνα Λίζα, του Λεονάρντο ντα Βίντσι το οποίο χρονολογείται πριν από περίπου 400 χρόνια θα βγει στο «σφυρί» σε δημοπρασία στο Παρίσι αύριο.

Το πρωτότυπο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο αγόρασε ο Γάλλος βασιλιάς Φρανσουά Α’ από τον ζωγράφο το 1518, βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου και φυσικά δεν τίθεται προς πώληση. Το αντίγραφο που πωλείται, χρονολογείται γύρω στο 1600, είναι τόσο όμοιο με το πρωτότυπο που είναι πιθανό ο καλλιτέχνης να είχε στενή πρόσβαση στον πίνακα του Λεονάρντο, όπως δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών Artcurial. Υπολογίζεται δε, ότι το αντίγραφο θα φτάσει τα 150.000 – 200.000 ευρώ.

Τα «αστρονομικά» ποσά

«Η Μόνα Λίζα είναι η πιο όμορφη γυναίκα στη ζωγραφική», είπε ο ειδικός και υπεύθυνος δημοπρασιών του οίκου Artcurial, Matthieu Fournier, καθώς ο πίνακας τέθηκε σε δημόσια έκθεση πριν από την πώληση. «Όλοι θέλουν να έχουν μια υψηλής ποιότητας έκδοση της Μόνα Λίζα». Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, όπως είπε ο ίδιος «είχε θαυμαστές, γιατί επινόησε ένα στυλ. Είχε οπαδούς, μιμητές».

Τον Ιούνιο, ένας Ευρωπαίος συλλέκτης αγόρασε ένα άλλο αντίγραφο της Μόνα Λίζα του 17ου αιώνα για 2,9 εκατομμύρια ευρώ, τιμή ρεκόρ για μία ρέπλικα, σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s στο Παρίσι. Το 2017, ο οίκος Christie’s στη Νέα Υόρκη πούλησε το «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι σε τιμή ρεκόρ 450 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ