Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Βίτσας για τους Ρομά: Απαράδεκτο εν έτη 2021 να ακούμε τον όρο «καταυλισμός»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έκκληση για προσπάθεια ώστε να εκτονωθεί η ένταση που προκλήθηκε  από τον θάνατο του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα, απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Βίτσας, επισημαίνοντας ότι είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος «στο σύνολό του θα πρέπει να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις ώστε να μην έχουμε εκρηκτικές καταστάσεις στην κοινωνία».

«Είναι φανερό ότι στους κόλπους της αστυνομίας υπάρχουν θύλακες ρατσιστών και ξενοφοβικών αστυνομικών, αλλά δεν χαρακτηρίζονται συλλήβδην όλοι οι αστυνομικοί με αυτό τον τρόπο», ανέφερε ο κύριος Βίτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Για την στάση της πολιτείας απέναντι στους Ρομά είπε ότι «πρέπει να δούμε ξανά το θέμα της εκπαίδευσής τους» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι « έχει κάνει μεγάλα λάθη πάνω σε αυτό». «Το σοβαρό ζήτημα όμως που βγαίνει από τα γεγονότα του Περάματος είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός των Ρομά. Είναι απαράδεκτο εν έτη 2021 να ακούμε τον όρο καταυλισμός», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για τον θάνατο του 18χρονου στο Πέραμα από πυρά αστυνομικών, ο κύριος Βίτσας ζήτησε «να προχωρήσουν γρήγορα οι έρευνες και να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, μια που είναι βέβαιο ότι υπάρχουν ευθύνες και ένας νέος άνθρωπος είναι νεκρός. Συγχρόνως να βγει ένα πρόγραμμα το οποίο θα βοηθά την κοινωνική ένταξη των Ρομά.»

«Συνεπώς, αντί να μιλάμε για το δόγμα ΄΄Νόμος και τάξη΄΄ της κυβέρνησης, θα πρέπει να ασπαστούμε το δόγμα΄΄Δικαιοσύνη και τάξη΄΄ αφού από τη δικαιοσύνη θα πρέπει να πηγάζουν οι νόμοι του κράτους…», επισήμανε ο κύριος Βίτσας.

Στην κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης, αλλά και του αιτήματος για απονομή δικαιοσύνης ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο πατέρας του θύματος, που σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ανέφερε: «Είμαι ο πατέρας του Νίκου Σαμπάνη και θέλω μια χάρη από εσάς τους Έλληνες πολίτες: να μην κάνετε ζημιές. Σας ευχαριστούμε όλους για τον Νίκο» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ