Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

«Αθλιότητες Μηταράκη για το ναυάγιο και τους πνιγμένους μετανάστες στη Χίο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Αθλιότητες» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη για το ναυάγιο λέμβου με μετανάστες στη Χίο, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Ψυχογιός.

«Φτάσατε να κατηγορείτε τους νεκρούς στο ναυάγιο της Χίου για τη χώρα καταγωγής τους! Η ακροδεξιά στο απόγειο, αποσιώπηση ότι στην Τουρκία δεν δικαιούνται άσυλο, κυνισμός ότι ρισκάρουν τη ζωή τους από επιλογή. Ντροπή. Και στην Ευρώπη για τις πολιτικές της.», δήλωσε ο κύριος Ψυχογιός.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι «Το περιστατικό αναδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα, της εκμετάλλευσης μεταναστών, από εγκληματικές συμμορίες, στο Αιγαίο», ισχυριζόμενος ότι οι επιβαίνοντες στη λέμβο «δεν αντιμετώπιζαν δίωξη στην Τουρκία».

«Τα θύματα αυτού του τραγικού περιστατικού προέρχονταν από τη Σομαλία. Ως εκ τούτου, προφανώς δεν αντιμετώπιζαν δίωξη στην Τουρκία. Έχουμε μιλήσει για αυτό το θέμα στο παρελθόν και έχουμε στείλει επιστολή στην Επιτροπή ζητώντας την παρέμβασή της. Συνολικά: 15 από τους διασωθέντες ήταν από τη Σομαλία, 3 από το Σουδάν και 4 από την Ερυθραία, οι οποίοι επίσης δεν κινδύνευαν στην Τουρκία», είπε ο κύριος Μηταράκης.

«Αυτό που συνέβη χθες στα ανοιχτά της Χίου, συμβαίνει στα εξωτερικά, θαλάσσια σύνορα της ΕΕ και στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, συστηματικά. Τα δίκτυα λαθρεμπόρων εκμεταλλεύονται αδύναμους ανθρώπους και τους θέτουν σε κίνδυνο, αδιαφορώντας για τη ζωή τους. Οι τουρκικές αρχές μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν αυτή την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Για αυτό το λόγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρει απτή υποστήριξη», πρόσθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζει την Τουρκία «ασφαλής τρίτη χώρα» για μετανάστες από την υποσαχάρειο Αφρική, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τις επαναπροωθήσεις και το αυστηρότατο πλαίσιο που διέπει τη χορήγηση ασύλου.

Η λέμβος που βυθίστηκε ανοιχτά της Χίου είχε αποπλεύσει από τις τουρκικές ακτές, αλλά μέσα σε συνθήκες θαλασσοταραχής αποκολλήθηκε η γάστρα, με συνέπεια οι επιβαίνοντες να βρεθούν στα νερά και μάλιστα χωρίς να έχουν σωσίβια. Τέσσερις άνθρωποι, από τους οποίους οι δύο παιδιά ηλικίας 4 και 11 χρόνων, έχασαν τη ζωή τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ