Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Μέρκελ: Μίλησε για ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό – Ούτε λέξη για τις γερμανικές αποζημιώσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά τη γεμάτη φιλοφρονήσεις συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, η κυρία Μέρκελ μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου, όπου την υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

24866283
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Παρότι συνηθίζεται να γίνονται δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, κατά την υποδοχή, οι δύο αντιπροσωπείες κάθισαν αμέσως στο τραπέζι για τις διευρυμένες συνομιλίες. Στις δηλώσεις που έκαναν ο κύριος Μητσοτάκης και η κυρία Μέρκελ μετά το τέλος των συνομιλιών, αναφέρθηκαν στα ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας έμφαση στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο μεταναστευτικό.

Δεν είπαν όμως ούτε λέξη για τις αποζημειώσεις και το κατοχικό δάνειο που χρωστάει στην Ελλάδα η Γερμανία από την εποχή του πολέμου. Κι αυτό ενώ χθες, την ημέρα που ήρθε η κυρία Μέρκελ στην Αθήνα, η Ελλάδα γιόρταζε την 28η Οκτωβρίου.

Απαίτησε πολλά

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κυρία Μέρκελ παραδέχτηκε ότι απαίτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες πολίτες, αλλά επέμεινε ότι το αντίτιμο ήταν η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι σήμερα πλέον «το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι τόσο αμφισβητίσημη στάση, όπως στο παρελθόν».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα διαφορετική από αυτή που γνώρισε η κυρία Μέρκελ όταν ανέλαβε την καγκελαρία και τη διαβεβαίωσε ότι η χώρα «δεν είναι πλέον εστία κρίσης και ελλειμμάτων, αλλά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», αποδίδοντας σε αυτή την εικόνα την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία, το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα και την αύξηση του αριθμού των Γερμανών τουριστών.

Η Ευρώπη και η Ελλάδα «δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις, που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες σε λαϊκισμό και δημαγωγία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει ότι ακόμα και η κυρία Μέρκελ παραδέχτηκε «με γενναιότητα» ότι ζήτησε πολλά από τους Έλληνες. «Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ο κύριος Μητσοτάκης είπε ότι η κυρία Μέρκελ «υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όταν το 2015, αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «γενναία» την αλλαγή στάσης της κυρίας Μέρκελ στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της είπε ότι «οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές» και πρόσθεσε ότι «στο τέλος καταφέραμε να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ».

Ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά, η κυρία Μέρκελ είπε ότι «η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ, ως γείτονάς μας θα πρέπει να χαίρει μίας σχέσης όπου θα έχουμε αλληλοσεβασμό και θα τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η στάση της γερμανίδας καγκελαρίου είναι σταθερή «υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων», αλλά πρόσθεσε ότι κάποιες φορές «η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία». «Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους, το αποδεικνύει υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχή. Πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται ούτε απειλές, ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε ότι η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά «μέρος της λύσης», εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή γραμμή για τη φύλαξη των συνόρων και την εργαλιοποίηση του μεταναστευτικού. «Στον Έβρο, το 2020 ήμαστε μόνοι μας. Τώρα η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η εργαλιοποίηση από αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να την πλήξει», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε από την Τουρκία να κάνει περισσότερα για να εξαρθρώσει τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών. Ζήτησε επίσης μεγαλύτερη υποστήριξη για την φύλαξη των συνόρων, που -όπως είπε- «είναι προϋπόθεση για να κρατήσουμε τον χώρο του Σένγκεν».

«Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, αλλά δύσκολο να βρίσκουμε απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.

Η κυρία Μέρκελ είπε ότι η Ευρώπη έχει ευθύνη για τμήματα του κόσμου που δεν ανήκουν στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ανοχή προς τους διακινητές ανθρώπων. Και παρέπεμψε στο έργο της FRONTEX στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Επέκρινε την εργαλιοποίηση του μεταναστευτικού για την άσκηση πιέσεων στην Ευρώπη και κάλεσε τις χώρες που βρίσκονται στον χώρο της Σένγκεν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ