Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Επίσκεψη Μέρκελ: Φιλοφρονήσεις στο προεδρικό μέγαρο, αλλά τίποτα επί της ουσίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι αναμενόμενες φιλοφρονήσεις και η επισήμανση για την ανάγκη διαφύλαξης των διμερών σχέσεων είναι το μόνο που έμεινε από την υποδοχή της Άγκελα Μέρκελ στο προεδρικό μέγαρο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι η Ελλάδα προσδοκά τη στήριξη της Γερμανίας για τα εθνικά θέματα, αλλά η κυρία Μέρκελ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζοντάς την «μία σπουδαία πολιτικό, που διαμόρφωσε το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη για δεκαετίες». Στις δηλώσεις που έγιναν μπροστά στις κάμερες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυρία Μέρκελ καθώς βρισκόταν «στο τιμόνι μιας σημαντικής δύναμης», συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξεύρεση σημαντικών λύσεων για την ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειες για την ενίσχυση και τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων και την στάση σας σε μια σειρά από ζητήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή», ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου, προσθέτοντας ότι «υπήρξαν στιγμές δυσκολίας και έντασης», κυρίως λόγω της έντασης της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα. «Αισθανθήκαμε πολλές φορές, δικαιολογημένα, μόνοι», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Η κυρία Σακελλαροπούλου διαβεβαίωσε ότιι «οι διμερείς σχέσεις έχουν στέρεες βάσεις», προσθέτοντας ότι «φυσικά υπάρχει περιθώριο ενίσχυσης και ενδυνάμωσής τους σε πάρα πολλούς τομείς, όπως η διαχείριση της μετανάστευσης και η κλιματική αλλαγή».

«Προσβλέπουμε σε στήριξη της Γερμανίας για τα εθνικά θέματα», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η χώρα μας είναι «πιστή στην Ευρώπη, πιστεύει στο διάλογο, αλλά ο διάλογος προϋποθέτει την καλή θέληση και της άλλης πλευράς. Δεν μπορεί να είναι μονομερής».

Τέλος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στην απερχόμενη Καγκελάριο της Γερμανίας να συνεχίσει να είναι δημιουργική και δραστήρια, αλλά και να απολαύσει στιγμές χαλάρωσης με την οικογένειά της.

24865389
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Άγκελα Μέρκελ από την πλευρά της εξέφρασε τη χαρά της που γνώρισε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συμφώνησε με την αναφορά της για τις διμερείς σχέσεις που εδράζονται σε πολύ στέρεες βάσεις, αλλά δεν είπε λέξη για τα εθνικά θέματα και για τις τουρκικές προκλήσεις, παραμένοντας πιστή στην στενή πολιτική σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν. 

«Ο διάλογος πάντα υπήρξε το κλειδί. Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά, όπως η σταθεροποίηση του ευρώ και οι μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες σε πολλά κράτη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αλλά και το μεταναστευτικό», είπε η Άγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι μία από τις μεγάλες προκλήσεις ήταν η πανδημία.

«Παντού μας έδωσε δύναμη το γεγονός ότι πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί. Νομίζω ότι η βασική αίσθηση και σε σχέση με τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον είναι αυτή», κατέληξε η Άγκελα Μέρκελ.

Μετά τη σύντομη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κυρία Μέρκελ περπάτησε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, όπου την υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ