Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Ανγκελα Μέρκελ: Ημέρα απολογισμού στην Αθήνα – Το δείπνο με τον Μητσοτάκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επίσκεψη πραγματοποιεί στην Ελλάδα η Άνγελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στην Αθήνα χθες το βράδυ και σήμερα το πρόγραμμά της περιλαμβάνει διαδοχικές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το αεροπλάνο που μετέφερε την καγκελάριο στην Αθήνα προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 20:00 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αμέσως η Ανγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε το σπίτι του πρωθυπουργού Κυρικάκου Μητσοτάκη στον Λυκαβηττό όπου είχαν ένα δίωρο ιδιωτικό δείπνο.

24864661
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία επισκέπτεται για τελευταία φορά με αυτή την ιδιότητα την Ελλάδα, συνομίλησε με τον πρωθυπουργό για μια σειρά διμερών και διεθνών θεμάτων. Στο τραπέζι του πρωθυπουργού η κ. Μέρκελ δοκίμασε κρητική κουζίνα και φρέσκο ψάρι. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψή της έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Αναφέρουν, επίσης, ότι η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, οι ίδιες πηγές προσθέτουν, θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, θα συζητήσουν για το Μεταναστευτικό, την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και για τις κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, ζήτημα το οποίο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία που έχει για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ