Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την 28η Οκτωβρίου: «Το έπος του ΄40 μας διδάσκει πόσα μπορούμε να επιτύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η επέτειος του ΟΧΙ είναι μια στιγμή τιμής και περηφάνειας για το έθνος μας. Μια ημέρα δόξας όταν ο ελληνικός λαός αρνήθηκε να παραδοθεί, αντιστάθηκε γενναία στη φασιστική εισβολή και κατανίκησε έναν υπέρτερο εχθρό. Το έπος του ΄40 μας διδάσκει πόσα μπορούμε να επιτύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στην Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου και πρόσθεσε: «Είμαστε ευγνώμονες στις Ένοπλες Δυνάμεις που εγγυώνται την ασφάλειά μας και μας προστατεύουν από  κάθε απειλή. Το εθνικό τους υψηλό φρόνημα και η ετοιμότητά τους μας δίνουν το παράδειγμα της ομοψυχίας και της ευθύνης.»

125427PARELASI 02

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Σήμερα εδώ στην Θεσσαλονίκη, τιμούμε και εορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Μόλις παρακολουθήσαμε μια λαμπρή στρατιωτική παρέλαση προκειμένου να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρώων εκείνων που πολέμησαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι το πάτριο έδαφος. Τον Οκτώβρη του 1940 η Ελλάδα κατενίκησε έναν θεωρητικά ισχυρότερο αντίπαλο, ένα αλαζονικό ολοκληρωτικό καθεστώς με επεκτατικές διαθέσεις που θάφτηκαν στα χιόνια της Πίνδου. Και το πέτυχε τούτο διότι ο ελληνικός λαός ήταν ενωμένος, συνειδητοποιημένος και έτοιμος να πολεμήσει και να νικήσει. Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις επίσης ήταν έτοιμες να κάνουν το καθήκον τους και γιατί η πολιτική ηγεσία είπε το “Όχι” ευρισκόμενη σε πλήρη σύμπλευση με το λαϊκό αίσθημα, αλλά και είχε φροντίσει εγκαίρως για την προς πόλεμο προπαρασκευή του στρατεύματος μία πραγματικότητα που ίσως ακούγεται σαν ιστορική λεπτομέρεια – είχε όμως καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης.  Αν πρέπει να διδαχθούμε και πρέπει να διδαχθούμε από το παράδειγμα του έπους του ΄40 είναι ότι όταν είμαστε ενωμένοι, συνειδητοποιημένοι και έτοιμοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε  οποιαδήποτε απειλή , να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε δοκιμασία. Και κάτι τελευταίο λόγω της ημέρας: Παρακολουθήσαμε μία λαμπρή στρατιωτική παρέλαση, θαυμάσαμε τα μέσα, τα οπλικά συστήματα, αλλά και το φρόνημα των στελεχών που παρήλασαν. Η Ελλάδα θωρακίζεται και θα συνεχίσει να θωρακίζεται στο πλαίσιο μίας προσπάθειας μεθοδικής, στη βάση ενός οργανωμένου σχεδίου που εκπονήσαμε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την αγαστή συνεργασία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και φυσικά υπό την τελική έγκριση του πρωθυπουργού. Η Ελλάδα λοιπόν, θα συνεχίσει να θωρακίζεται επεκτείνοντας και εντείνοντας τις αμυντικές συμμαχίες με φίλιες χώρες , αλλά και αναβαθμίζοντας τα οπλικά της συστήματα. Τα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Και τούτο το κάνουμε διότι αντιλαμβανόμαστε τη χώρα ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, αλλ΄ακαι διότι ενώ δεν απειλούμε κανένα δεν μας αρέσει και να απειλούμαστε από κανέναν.»

125432PARELASI 03

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, εκπροσωπώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε μετά την στρατιωτική παρέλαση:

«Η 28η Οκτωβρίου είναι μια ξεχωριστή μέρα πατριωτισμού, ιστορικής μνήμης και τιμής. Τιμούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους και πολέμησαν ενάντια στο ναζισμό και τον φασισμό από τα βουνά της Αλβανίας και το Ρούπελ μέχρι τα ελεύθερα βουνά της Εθνικής Αντίστασης. Γιορτάζουμε μια τριπλή γιορτή στη Θεσσαλονίκη, τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, την 28η Οκτωβρίου και την απελευθέρωσή της από τον ΕΛΑΣ. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε ότι η μάχη για τη Δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό παραμένει διαρκώς μπροστά μας.  Και προφανώς η μάχη για τη ζωή, η μάχη για την υγεία, που αυτές τις μέρες δίνει όλη η ελληνική κοινωνία, στεκόμαστε δίπλα και στους μαχητές της υγείας και της ζωής. Χρόνια πολλά, καλή πρόοδο, υγεία για όλους»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ