Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ενέργεια και Μεσόγειος στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη- Αλ Σίσι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ελληνο-αιγυπτιακή συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, που έγινε στο περιθώριο της 9ης τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλ Σίσι συμφώνησαν ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή επιβάλλουν την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και της αναγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στο Λίβανο, αλλά και οι προοπτικές στη Λιβύη μετά τις επικείμενες εκλογές.

Η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου θα ολοκληρωθεί με τους τρεις ηγέτες να υιοθετούν Κοινή Διακήρυξη για το ευρύ φάσμα της τριμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Παρουσία των τριών ηγετών θα υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών και για τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ