Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Αλέξης Χαρίτσης: Εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας η κυβέρνηση εκτοπίζει τους αγρότες από τις λαϊκές αγορές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για «νομοσχέδιο που οδηγεί τους αγρότες εκτός  των λαϊκών αγορών» με «ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο εισόδημα και την επιβίωση αγροτών και επαγγελματιών αλλά και τις τιμές των προϊόντων» έκανε λόγο ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά την 1η συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου του ΥΠΑΝ για τις λαϊκές αγορές. Ο ίδιος κατηγόρησε συνολικότερα την κυβέρνηση ότι «αντί να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική μιας εύθραυστης ακόμα οικονομίας», «προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα πάνε καλά» και «αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για να περάσει αντικοινωνικές, αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές αντι-μεταρρυθμίσεις».

«Στις σημερινές συνθήκες της πρωτοφανούς ακρίβειας, όπου τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών, αντί να στηρίξετε και να ενθαρρύνετε τον πρωτογενή τομέα, μετατρέπετε το δικαίωμα των παραγωγών να πουλάνε τα προϊόντα τους απευθείας στον καταναλωτή σε προνόμιο» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης. «Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που θέτει ανέφικτους όρους για την δραστηριοποίηση στις λαϊκές αγορές και εξοντωτικές ποινές σε πλήρη αναντιστοιχία με τις παραβάσεις» συνέχισε ο ίδιος, αναφέροντας ότι «οι παραγωγοί χάνουν τις θέσεις τους αν δεν πουλήσουν το 50% της δηλωθείσας παραγωγής αλλά και για την μη έκδοση αποδείξεων 2 φορές μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο» ενώ «τους υποχρεώνετε να δηλώνουν σε πληροφοριακό σύστημα τις ποσότητες και τις τιμές εκκίνησης των προϊόντων τους έως τις 8 το πρωί, εξομοιώνοντας τους με τα μεγάλα Super Market με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατομμυρίων». «Ποιος άλλος επαγγελματίας τιμωρείται έτσι επειδή οι δουλειές του δεν πήγαν καλά ή χάνει την άδεια του καταστήματός του αν δεν εκδώσει  δύο αποδείξεις;» διερωτήθηκε ο Αλ. Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης να διασφαλίσει ότι «θα παραμείνουν στις θέσεις τους όλοι οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται σήμερα στις λαϊκές» και «ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να προμηθεύονται ποιοτικά είδη διατροφής σε λογικές τιμές». «Γι’ αυτό άλλωστε το 2017 η Κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του σχετικού θεσμικού πλαισίου, που τότε υπερψηφίστηκε από το σύνολο σχεδόν του Κοινοβουλίου και το οποίο επί της ουσίας ποτέ δεν το εφαρμόσατε» κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ