Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Μήνυμα Καραμανλή προς Μητσοτάκη: Η Ελλάδα χρειάζεται κοινωνική πολιτική

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να στρέψει τα μάτια της προς τους φτωχότερους πολίτες αντί να ικανοποιεί κάθε απαίτηση των ισχυρών έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χθες κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».

Αφού αναφέρθηκε στα έργα και την πολιτική του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο κοινωνικό κράτος. Οποιος τον άκουσε χθες καταλάβαινε ότι εμμέσως πλην σαφώς απευθυνόταν στον νυν πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και το περιβάλλον του.

Αν και ο κ. Καραμανλής δεν ανέφερε πουθενά τη λέξη «νεοφιλελευθερισμός» αυτήν ακριβώς την πλευρά της παράταξής του κατακεραύνωνε. «Η πολιτεία έχει καθήκον να μεριμνά για την ευημερία όλων των πολιτών, πρωτίστως βέβαια εκείνων που, για διάφορους λόγους, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», τόνισε.

Μίλησε για «το Ευρωπαϊκό θαύμα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Όπου η ελεύθερη οικονομία και η ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν τον κατ εξοχήν δημιουργικό και παραγωγικό ρόλο, ταυτόχρονα όμως η πολιτεία προσφέρει διαρκώς βελτιούμενες υπηρεσίες στους κοινωνικά νευραλγικούς τομείς της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης, των συνθηκών εργασίας».

Θυμήθηκε ακόμη παλαιότερους ευρωπαίους δεξιούς πολιτικούς που υποστήριζαν το κοινωνικό κράτος, πριν την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. «Στην Δυτική Γερμανία του Αντενάουερ και του Έρχαρτ ονομάστηκε “Soziale Marktwirtschaft”, δηλαδή κοινωνική οικονομία της αγοράς, που με παραλλαγές εφαρμόστηκε σε όλη σχεδόν την Δυτική Ευρώπη».

Ακόμη ο Κ. Καραμανλής συνέδεσε το κοινωνικό κράτος με τη Δημοκρατία αναφέροντας ότι «προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι οι πολίτες να αισθάνονται ότι η πολιτεία τούς αντιμετωπίζει με ισονομία και δικαιοσύνη. Όταν οι πολίτες, η μεγάλη μερίδα αυτών, αισθάνονται αδικημένοι, παραγκωνισμένοι ή περιφρονούμενοι, η δημοκρατία τραυματίζεται και, σε ακραία προέκταση, υπονομεύεται».

Είπε πολλά ο Κώστας Καραμανλής που σχολιάζονται ποικιλοτρόπως σήμερα στα ΜΜΕ. Αλλά οι διαφοροποιήσεις του από την πολιτική Μητσοτάκη ήταν σαφείς και έντονες. Και στέλνουν μήνυμα στα στελέχη της ΝΔ ότι το «καράβι» δεν είναι σε σωστή ρότα.

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στο βίντεο:

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ