Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Αλέξης Τσίπρας: Άμεσα οι αποζημιώσεις για τους σεισμόπληκτους

«Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, για τους εργαζόμενους και μικρούς - μεσαίους επιχειρηματίες, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Να μην γίνει το Αρκαλοχώρι, το νέο Δαμάσι, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να μην αφήσει την περιοχή στην τύχη της, ώστε να μην γίνει το ίδιο που έγινε με το Δαμάσι, όπου οι αποζημιώσεις δόθηκαν ένα χρόνο μετά.

«Το κρίσιμο για τη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και όλων των άλλων χωριών στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους και να μην ερημώσουν. Αρκετές μέρες μετά το σεισμό οι περισσότερες επιχειρήσεις στην περιοχή δεν μπορούν να λειτουργήσουν, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών είναι μη κατοικήσιμες.

Να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην αφήσει την περιοχή στην τύχη της. Να μην γίνει το ίδιο που έγινε με το Δαμάσι, όπου οι αποζημιώσεις δόθηκαν ένα χρόνο μετά.
Το νέο ΦΕΚ, που στην πραγματικότητα αναιρεί τις αποζημιώσεις που αρχικά οι σεισμόπληκτοι δικαιούνται, πρέπει να αναιρεθεί. Και η αρχική εκτίμηση, της αποκατάστασης όλων των κατοικιών και των επιχειρήσεων πρέπει να ισχύσει», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια επισήμανε: «Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν πια δυνατότητα για εισόδημα. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, για τους εργαζόμενους και μικρούς – μεσαίους επιχειρηματίες, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα», ενώ προσέθεσε ότι «πρέπει να γίνει ένα ολιστικό σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών, ενδεχομένως και νέας ρυμοτόμησης στο κέντρο του Αρκαλοχωρίου, με τη δυνατότητα δημιουργίας νέων οικιών σε άλλους χώρους, ενδεχομένως δίπλα στην περιοχή που έχει υποστεί αυτές τις ζημιές».

«Είναι εύλογο και αυτονόητο το αίτημα των μαθητών, κυρίως της Γ` Λυκείου, να μην κάνουν φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τηλεκπαίδευση. Να ολοκληρώσουν δηλαδή το Λύκειο χωρίς να έχουν κάνει μαθήματα δια ζώσης. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα του υπουργείου Παιδείας, ώστε να ισχύσει ό,τι ίσχυσε και για άλλες σεισμόπληκτες περιοχές σε σχέση με τη μοριοδότησή τους για την είσοδο στα πανεπιστήμια. Και για όλα τα παιδιά της περιοχής θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η δυνατότητα διά ζώσης μαθημάτων, ακόμα και σε οικίσκους για ένα διάστημα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές», τόνισε.

Και κατέληξε: «Η πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω στα προβλήματα των ανθρώπων και της καθημερινότητάς τους, όχι ένα απλό πέρασμα, μια τσικουδιά και μετά να τους ξαναδεί μετά από ένα – ενάμισι χρόνο. Το κύριο για την περιοχή είναι να μην εγκαταλειφθεί και να μην ερημώσει. Και θα δώσουμε μαζί τη μάχη για να το καταφέρουμε».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας συμμετείχε σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ολοκληρώνοντας την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε πληγείσες περιοχές των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στο Ηράκλειο, ζήτησε τη στήριξη του κ. Τσίπρα για την επόμενη μέρα. Ο κ. Αρναουτάκης επισήμανε την ανάγκη συνέργειας και συνεργασίας των φορέων αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία «για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει και κυρίως στο θέμα της στέγασης των ανθρώπων που έχουν πληγεί και ενόψει του χειμώνα που έρχεται».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ