Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Kρίτων Αρσένης: Το υπουργείο δεν θα κηρύξει τον αρχαιολογικό χώρο στο Νημποριό πριν την αδειοδότηση των αιολικών 

Η υπουργός επέμεινε ότι το υπουργείο προστατεύει τους αρχαιολογικούς χώρους, απέφυγε όμως να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τον λόγο που δεν σταμάτα το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, από το να αδειοδοτούν αιολικά στις ζώνες αποκλεισμού που προβλέπει το χωροταξικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γύρω από αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς και οικισμούς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε μία πρωτοφανή δήλωση προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη, κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κ. Αρσένη, η υπουργός δήλωσε ότι, παρά τη μεγάλη σημασία που έχει ο αρχαιολογικός χώρος των Ρωμαϊκών λατομείων στο Νημποριό στη Νότια Εύβοια και παρά το γεγονός ότι όπως επεσήμανε ο κ. Αρσένης ο χώρος είναι δημοσιευμένος από το 1980, δεν θα προηγηθεί η κήρυξη του χώρου, της εξέτασης της αίτησης για τα αιολικά. Η υπουργός δεν παραδέχτηκε καμιά καταστροφή στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής από τα αιολικά, αν και σε γειτονικά λατομεία και μάλιστα αυτοκρατορικά Ρωμαϊκά λατομεία, οι επεμβάσεις και δη αιολικών έφεραν σημαντικές ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους και παρά το γεγονός ότι ο δρόμος που οδηγεί στα αιολικά περνάει 200 μέτρα από την Ακρόπολη των Στύρων, η οποία έχει περικυκλωθεί από ανεμογεννήτριες και προβλέπεται μπροστά ακριβώς στην μνημειακή της πύλη να εγκατασταθούν νέες αλλά και ο υποσταθμός του αιολικού πάρκου.

Η υπουργός επέμεινε ότι το υπουργείο προστατεύει τους αρχαιολογικούς χώρους, απέφυγε όμως να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τον λόγο που δεν σταμάτα το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, από το να αδειοδοτούν αιολικά στις ζώνες αποκλεισμού που προβλέπει το χωροταξικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γύρω από αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς και οικισμούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα υφιστάμενα αιολικά στην περιοχή των Στύρων, όπου σε ευθεία απόσταση από τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, η απόσταση είναι μικρότερη του 1,5 km που προβλέπει το χωροταξικό των ΑΠΕ. Και όμως, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την προάσπιση των αρχαιοτήτων αυτών. Γίνεται δυστυχώς σαφές, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού υπόκειται στις πολιτικές της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματιών στο χώρο των ΑΠΕ, αντί να υπερασπίζεται τους αρχαιολογικούς χώρους όπως προβλέπει το σύνταγμα και οι νόμοι. Έχουμε δηλαδή μία παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

«Δεν είναι όμως μόνο το χωροταξικό των ΑΠΕ και η ελληνική νομοθεσία που παραβιάζονται. Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη παραβιάζουν κατά συρροή και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επισημαίνουμε ότι ένα τεράστιο κομμάτι των αιολικών πάρκων στην Νότια Εύβοια στον δήμο Καρύστου των 413 ανεμογεννητριών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και πρόκειται να διπλασιαστούν σε αριθμό, κατασκευάστηκε μέσα σε περιοχές Natura. Να θυμίσουμε πως ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020, η χώρα μας έχει καταδικαστεί για την μη προστασία των περιοχών Natura. Με βάση την απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου,  απαγορεύεται η χωροθέτηση οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων χωρίς να έχει προηγηθεί η μελέτη διαχείρισης των περιοχών Natura, μελέτη που απουσιάζει από τις αναφερόμενες περιοχές. Κι όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να προσθέτει αιολικά πάρκα σε αυτές. Την ίδια στιγμή είμαστε στο τελευταίο στάδιο της καταγγελίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ειδικά για τη χωροθέτηση αιολικών μέσα στις περιοχές Natura της Εύβοιας λόγω της παραβίασης της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και συγκεκριμένα της μη υλοποίησης του σταδίου αδειοδότησης που ονομάζεται δέουσα εκτίμηση και αφορά την απόρριψη επενδυτικών αιτήσεων σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές που η χρήση γης που δεν συνάδουν με την ανάπτυξη αιολικών. Το κίνημα της Εύβοιας αγωνίζεται υπέρ της νομιμότητας και πανευρωπαϊκά αλλά και σε επίπεδο εθνικής νομοθεσίας και είναι αυτονόητο ότι θα σταθώ και θα σταθούμε όλοι μας στο πλευρό του με κάθε δυνατό τρόπο», υπογραμμίζει ο κ. Αρσένης

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ