Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

ΚΙΝΑΛ: Τα σενάρια για την προεδρία, μετά την περιπέτεια της Φώφης Γεννηματά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλλάζει τις ισορροπίες στο ΚΙΝΑΛ το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η Φώφη Γεννηματά και η απόφασή της να μην είναι υποψήφια για την ηγεσία της παράταξης στις εκλογές που έχουν οριστεί για τις 5 Δεκεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει οι διεργασίες, με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδο να δηλώνουν ότι αναστέλλουν την προεκλογική εκστρατεία τους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε ότι παγώνει την προεκλογική του δραστηριότητα. «Αναβάλλω την αποψινή ανοικτή προεκλογική ομιλία μου στο Μαρούσι. Αναβάλλω την αυριανή προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Caravel. Ακυρώνω όλες τις ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις που έχω κλείσει. Γιατί δεν μου πάει η καρδιά. Φώφη, περαστικά και γρήγορα σιδερένια!», έγραψε ο Ανδρέας Λοβέρδος στα social media.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, με την οποία γνωστοποιούσε πως αναστέλλει την προεκλογική του δραστηριότητα. «Εύχομαι περαστικά και ταχεία ανάρρωση στην Πρόεδρο Φώφη Γεννήματα. Όσο με αφορά, από αυτή τη στιγμή αναστέλλω την προεκλογική μου δραστηριότητα» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τα όργανα που θα κινήσουν τα νήματα

Τα νήματα θα κινήσουν το Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και η Επιτροπή Δεοντολογίας και η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης. Το ερώτημα είναι αν το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα εφαρμοστεί ως έχει ή θα διαμορφωθεί με βάση τα νέα δεδομένα.

Αυτή τη στιγμή οι υποψήφιοι που παραμένουν στην κούρσα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χάρης Καστανίδης.  Εάν επιμείνουν και οι τρεις στην υποψηφιότητά τους, λογικά θα χρειαστεί δεύτερος γύρος εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Αν αποσυρθεί μία υποψηφιότητα τότε η εκλογή θα κριθεί σε ένα γύρο. Τυπικά η ανακήρυξη των υποψηφίων θα γίνει την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου. 

Τα σενάρια μέχρι τις εκλογές

Με δεδομένο ότι η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση της επανεκλογής της, ερωτηματικό είναι αν τα στελέχη που την στηρίζουν θα συσπειρωθούν γύρω από κάποια νέα υποψηφιότητα, ή θα στηρίξουν κάποιον εκ των τριών υποψηφίων που βρίσκονται ήδη στην κούρσα. Ακούστηκαν ήδη τα ονόματα του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη και του εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη ως πιθανών υποψηφίων, αλλά είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν οι 5.000 υπογραφές που απαιτούνται για να υποβληθεί άλλη μία υποψηφιότητα μέχρι την Παρασκευή.

Αν δεν υποβληθεί νέα υποψηφιότητα έχει ενδιαφέρον με ποιον από τους υφιστάμενους υποψηφίους θα συνταχθούν τα στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, για παράδειγμα, θεωρείται ότι έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Παύλο Χρηστίδη. Στα στελέχη του περιβάλλοντος της Φώφης Γεννηματά προσβλέπει και ο Χάρης Καστανίδης, εκφραστής της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας του κόμματος.

Το βέβαιο είναι ότι παρά το πρόσκαιρο πάγωμα των εξελίξεων στο προσκήνιο, παρασκηνιακά εντείνονται οι διεργασίες, τις οποίες παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ