Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Γιάνης Βαρουφάκης: Να ανοίξει ο φάκελος των ΜΜΕ στη Βουλή

«Είμαστε υπέρ της διερεύνησης από τη Βουλή κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος, εφόσον βέβαια η ποινική δίωξη πολιτικών προσώπων φύγει από τη Βουλή και ανατεθεί στο νέο Σώμα Δίωξης Πολιτικού και Μεγαλοεπιχειρηματικού Εγκλήματος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σειρά απαντήσεων και αναλυτικής τοποθέτησης, τόσο για τη θετική στάση του ΜέΡΑ25 να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή σχετικά με την λεγόμενη «λίστα Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις, αλλά και για την γενικότερη θεώρηση του κόμματος στα ΜΜΕ και τα γκάλοπ, δίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης με σημερινή δήλωσή του.

Στο ερώτημα «γιατί στηρίξαμε την πρόταση να ανοίξει στη Βουλή ο φάκελος των ΜΜΕ και των δημοσκοπήσεων;», ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απαντά: «Επειδή είναι αστείο η Βουλή να συνεδριάζει δήθεν στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας όταν το τρίγωνο Μητσοτάκης ΑΕ – ΜΜΕ -Εταιρειών Δημοσκοπήσεων έχουν, στην πράξη, ακυρώσει κάθε πλαίσιο δημοκρατικής νομιμότητας».

Στο ΜέΡΑ25, προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης, «είμαστε υπέρ της διερεύνησης από τη Βουλή κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος, εφόσον βέβαια η ποινική δίωξη πολιτικών προσώπων φύγει από τη Βουλή και ανατεθεί στο νέο Σώμα Δίωξης Πολιτικού και Μεγαλοεπιχειρηματικού Εγκλήματος. Καιρό τώρα απαιτούμε να ανοίξει ο Φάκελος των Μνημονίων, όπως παλαιότερα η Βουλή άνοιξε τον Φάκελο της Κύπρου. Ναι, λοιπόν, να ανοίξει κι Φάκελος των ΜΜΕξαπάτησης τα οποία, προφανώς, χρησιμοποιούν και στημένες δημοσκοπήσεις για να εξαπατούν».

Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 «η ρίζα του κακού είναι ότι το πολιτικό σύστημα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ έχει επιτρέψει στα αρπακτικά αυτής της χώρας να μονοπωλούν την ιδιοκτησία των ΜΜΕ. Στη φύση τους είναι να τα χρησιμοποιούν για να εξαπατούν τους πολίτες αποκρύπτοντας τα εγκλήματά τους εναντίον των πολιτών. Είναι σοφό να περιμένει κανείς να πληρώνουν για αντικειμενικές δημοσκοπήσεις; Όχι βέβαια». Θέση του ΜέΡΑ25 είναι ότι «αν δεν κοινωνικοποιηθούν τα Μέσα, αν δεν περάσει η ιδιοκτησία τους από την ολιγαρχία στον Δήμο, θα συνεχίσουν να εξαπατούν με πλαστές δημοσκοπήσεις – κάτι που καμία εξεταστική επιτροπή της Βουλής δεν μπορεί να διορθώσει».

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι: «οι δημοκράτες γενικότερα κι η Αριστερά πιο συγκεκριμένα, δεν έχουμε κανένα λόγο να ασχολούμαστε με τις δημοσκοπήσεις – οι οποίες δεν μπορεί ποτέ να είναι αντικειμενικές. Οι ερωτήσεις τους, οι επιλογές που θέτουν στους πολίτες, δεν είναι ποτέ ουδέτερες. Ενισχύουν συστηματικά την κυρίαρχη ιδεολογία. Αποσπούν τους πολίτες από τη δράση και την αυτοοργάνωση – μετατρέποντας την πολιτική σε πεδίο προβλέψεων – αντί για πεδίο δράσης. Ενισχύουν την θέση των μέσων αποδυναμώνοντας τον Δήμο, τη δημοκρατία».

Στη δήλωσή του ο κ. Βαρουφάκης προτείνει «να ανοίξει ο Φάκελος των ΜΜΕ στη Βουλή. Αλλά, για να λυθεί το πρόβλημα, για να υπάρξει ελπίδα δημοκρατικής ενημέρωσης, απαιτείται η κατάργηση του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ – κι η κοινωνικοποίησή τους. Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το πως θα γίνει αυτό. Μην περιμένετε όμως να ακούσετε για αυτήν στα ΜΜΕ…»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ