Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Ο υπουργός Εργασίας σκόπιμα απαξιώνει τον ΕΦΚΑ και τα στελέχη του

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσαν 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Εργασίας της ΚΟ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και θέμα: «Ο Υπουργός Εργασίας σκόπιμα απαξιώνει τον ΕΦΚΑ και τα στελέχη του».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

-Ο Υπουργός Εργασίας κ.Κωστής Χατζηδάκης επιρρίπτει ευθύνες με πρωτοφανές μένος και λεξιλόγιο στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση οριστικών αποφάσεων για τη χορήγηση 444 συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ.

-Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Χατζηδάκης επιτίθεται και δυσφημεί τον ΕΦΚΑ, κατηγορεί και στοχοποιεί τους εργαζομένους του.

-Προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του ιδίου, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το φιάσκο των αναδρομικών και τη συνεχιζόμενη αδυναμία να μειωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις.

-Καθίσταται επίσης προφανής η γενική επιδίωξη του κ. Χατζηδάκη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη απαξίωσης του ΕΦΚΑ και συνολικά του δημοσίου τομέα, προκειμένου να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εμπλοκή δικηγόρων και λογιστών στην έκδοση των συντάξεων του ΕΦΚΑ.

-Εξάλλου, με την πρόσφατη ψήφιση της ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισης, η οποία υπονομεύει το δημόσιο διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εισάγοντας κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, θεσπίστηκε η δημιουργία του ΤΕΚΑ, ενός νέου ταμείου, τα λειτουργικά έξοδα του οποίου (νέες προσλήψεις, μισθοί διοικητικών στελεχών) θα καλύψουν οι προβλεπόμενοι πόροι του κοινωνικού μερίσματος εις βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων και των κοινωνικά αδύναμων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πότε απέστειλε το Υπουργείο Εργασίας τη σχετική διάταξη του ν. 4826/2021 στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων, ώστε να βγει η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος με οδηγίες σχετικά με την έκδοση των εν λόγω συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ;

2. Έχουν καθοριστεί από το ΝΑΤ οι σχετικές λεπτομέρειες (πχ συντάξιμες αποδοχές, ποσά κ.λ.π);

3. Έχουν αποσταλεί αρμοδίως οι σχετικοί φάκελοι από το ΝΑΤ; Ποια είναι η ακριβής ημερομηνία και το πρωτόκολλο αποστολής των φακέλων;

4. Πότε αναμένεται το πολυδιαφημιζόμενο λογισμικό σύστημα για την ψηφιακή απονομή των συντάξεων;

5. Υπάρχει και ποιος είναι ο προγραμματισμός μόνιμων προσλήψεων στον ΕΦΚΑ;

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ