Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Χ. Σταϊκούρας: Θα θέλαμε… αλλά δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ παραδέχτηκε ότι «για άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα θέλαμε να αναλάβουμε περιορίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Με απλά λόγια, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι οι διαβεβαιώσεις πως υπάρχουν οι πόροι για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη λαίλαπα της ακρίβειας είναι κενές περιεχομένου, αφού στον προϋπολογισμό υπάρχει ένα κονδύλι για την κοινωνική πολιτική και κάποια ποσά «μεταφέρονται» από τον ένα κωδικό στον άλλον, ανάλογα με τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης.

«Ισχύουν όλες οι πολιτικές που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ για το 2022, αλλά για άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα θέλαμε να αναλάβουμε περιορίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια για να αναληφθούν», είπε κατά λέξη, στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Για να προσθέσει : «Όσο αναγκαζόμαστε να βοηθάμε την κοινωνία, αυτά τα 500 εκατ. ευρώ -που ανακοινώθηκαν χτες ότι θα δοθούν- τα στερούμαστε από κάτι άλλο». Αυτή η αλλαγή προτεραιοτήτων που περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, έχει ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022, αφού όπως είπε, η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην 85η ΔΕΘ είναι υπό αίρεση και οι κινήσεις που θα γίνονται υπαγορεύονται από παράγοντες που υπερβαίνουν τις πολιτικές προθέσεις του Μαξίμου.

Επιχειρώντας να εξωραΐσει την πραγματικότητα ο υπουργός Οικονομικών είπε πως το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό, αλλά δημοσιονομικό και όλα γίνονται για την ισορροπία μεταξύ του πρωτογενούς ελλείμματος και του χρέους και πρόσθεσε ότι  «δεν θέλουμε ποτέ να επιστρέψουμε σε εποχές λιτότητας. Το έλλειμμα φέτος είναι 7,4%». 

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ