Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Νάσος Ηλιόπουλος: Να μην εμπλακούν Ελληνες στρατιώτες στο Σαχέλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που δίνει η ίδια η συμφωνία, για να την αλλάξουμε και να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο να εμπλακούν Έλληνες στρατιώτες σε συγκρούσεις με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις στο Σαχέλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Open».

Σημείωσε ότι «ο πόλεμος αυτός δεν είναι δικός μας» και ότι «το Σαχέλ αποτελεί μία ευρύτερη γεωγραφική περιοχή στην Αφρική, στην οποία οι γαλλικές δυνάμεις συγκρούονται με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις». Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «ο υπουργός Άμυνας -όπως υπενθύμισε χθες ο κ. Κατρούγκαλος- έχει ήδη επιβεβαιώσει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή πριν από λίγο καιρό, ότι η Γαλλία έχει ζητήσει από την Ελλάδα να εμπλακεί στρατιωτικά σε αυτές τις συγκρούσεις. Κάτι που έρχεται η σημερινή συμφωνία, με το άρθρο 18ι, να το κάνει πράξη».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «το κεντρικό πρόβλημα παραμένει και είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενεργητική εξωτερική πολιτική», αναφέροντας ειδικότερα ότι «ενώ εδώ και πάρα πολύ καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαρκώς εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να μην προχωρήσει σε καμία ουσιαστική διεκδίκηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι «το καλοκαίρι του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε υπάρξει για πρώτη φορά απόφαση κυρώσεων από την ΕΕ» και πως αυτή την πολιτική επιλογή η κυβέρνηση Μητσοτάκη «αποφάσισε να μη την συνεχίσει», προσθέτοντας ότι τον Δεκέμβριο του 2019 «δήλωνε στη Βουλή πως οι κυρώσεις δεν είναι στο σχέδιο της κυβέρνησης». Επιπλέον ανέφερε ότι «η ΝΔ δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε με τη συζήτηση για την τελωνειακή σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που έγινε το καλοκαίρι», «δεν πήρε καμία πρωτοβουλία ώστε, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, να μπουν προαπαιτούμενα στην τουρκική πλευρά».

Σχολίασε ακόμη ότι «η κυβέρνηση δυσκολεύεται πάρα πολύ να προχωρήσει σε μια ουσιαστική προσπάθεια για επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης», υποστηρίζοντας ότι «αυτό συμβαίνει λόγω των αντιμαχόμενων γραμμών στο εσωτερικό της ΝΔ». «Από τη μία είναι ο κ. Σαμαράς, ο οποίος λέει “κανένας διάλογος με την Τουρκία” και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει μία κοινοβουλευτική ομάδα, την οποία φανερά δεν ελέγχει», είπε ειδικότερα.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το γεγονός πως στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, υπάρχουν σήμερα ελληνικά αεροσκάφη και όχι τουρκικά, είναι μια επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών -και σίγουρα όχι του κ. Μητσοτάκη όταν το κόμμα του διαδήλωνε στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας μαζί με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής». Σημείωσε ότι «είναι χαρακτηριστικό της αδυναμίας του κ. Μητσοτάκη να ελέγξει την κοινοβουλευτική του ομάδα, ότι εδώ και τόσο καιρό δεν φέρνει για κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ