Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Βουλή: Η αντιπολίτευση άφησε τον Μητσοτάκη να τα λέει μόνος του…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενώπιον κενών εδράνων της αντιπολίτευσης βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή! Απουσίαζαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάνης Βαρουφάκης!!! Απουσίαζε ακόμη όλη η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ! Ήταν το πρώτο μήνυμα που έλαβε ο πρωθυπουργός από την αντιπολίτευση, η οποία προσήλθε με σχεδιασμένη καθυστέρηση.

Αυτό βέβαια δεν σταμάτησε τους βουλευτές της ΝΔ που υπό το σοκ της διαγραφής Μπογδάνου χειροκροτούσαν σε κάθε ευκαιρία τον Κ. Μητσοτάκη.

Δεν σταμάτησε επίσης τον πρωθυπουργό από το να αμφισβητήσει εμμέσως τον πατριωτισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «όποιος δεν αντιλαμβάνεται τον αποτρεπτικό χαρακτήρα της ελληνογαλλικής συμφωνίας μιλά από τη θέση του επιτιθέμενου», δηλαδή από τη θέση της Τουρκίας!

Αυτό το σχολίασε και ο Αλ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του λέγοντας ότι «εγώ δεν θα αμφισβητήσω τον πατριωτισμό κανενός».

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιον με casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας διαπραγματευόταν μία τέτοια στρατιωτική συμφωνία από το 1974 και να που γίνεται πραγματικότητα πάλι από κυβέρνηση της ΝΔ», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας και την «επικείμενη επέκταση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για μία πενταετία».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ο σχεδιασμός μας δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Η τιμή των φρεγατών δεν ξεπερνά την αρχική πρόταση καθώς εκμεταλλευτήκαμε την διεθνή συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά» και ότι «το προπολεμικό δίλλημα βούτυρο ή κανόνια δεν υπάρχει πια. Η χώρα μας μπορεί να τα έχει και τα δύο». Σημειώνεται ακόμη η έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού στον Πάνο Καμμένο όταν είπε για «κιτς εκδηλώσεις στη Σαλαμίνα» και συμπλήρωσε: «πρέπει να κρινόμαστε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε, γιατί μόνο έτσι συγκρινόμαστε».

Απαντώντας στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «υπερβολές» τα περί προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης που έχει πει ο Αλ. Τσίπρας. «Αυτό είναι καταγγελία; Σε όποιον το ισχυρίζεται του απαντώ: ναι είναι! Το λέει η ιστορία, το λέει η γεωγραφία. Εκτός αν θέλετε να μεταφέρετε τη χώρα στη Δανία», πρόσθεσε και αφού χαρακτήρισε «λάθος» την αρνητική ψήφο συμπλήρωσε ότι και «το παρών σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο ενώ το συμφέρον της χώρας μας θέλει όλους παρόντες».

Ο Κ. Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διορθώσεις στη συμφωνία λέγοντας ότι «εκ των υστέρων προσθέσεις σε μία διεθνή συμφωνία δεν μπορούν να γίνουν. Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα». «Σε καμία συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. Έτσι δεν είναι κύριε Τσίπρα και κύρια Κατρούγκαλε; Αυτά τα γνωρίζετε και γι’ αυτό δεν πρέπει να μηδενίζετε την συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός «τι φωνές ακούσθηκαν στις κομματικές σας συνάξεις και συγκεντρώσεις των βουλευτών σας ώστε να εμφανιστείτε σήμερα ως η εθνική εξαίρεση;». «Από το χθεσινό όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες. Είναι πραγματικά κρίμα», σημείωσε με έμφαση ο Κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά το άρθρο 2 και το Σαχέλ ο πρωθυπουργός ανέφερε: «σταματήστε να διακινείτε ψέματα. Μιλάτε για δήθεν πιθανές μάχες στην Αφρική όταν ένοπλη εμπλοκή προβλέπεται μόνο στο άρθρο 2 που αφορά την επικράτεια των χωρών». Ειδικά για το Σαχέλ σημείωσε: «Δεν γνωρίζετε ότι δραστηριοποιούνται 8 ευρωπαϊκές χώρες; Καμία από αυτές δεν έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία. Δεν ήσασταν στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια όταν γινόταν αναφορά στο Σαχέλ; Που ήσασταν; Θα σας πω: μιλούσατε εκ του ασφαλούς. Ανέτρεξα στα πρακτικά μου και βρήκα ένα tweet σας ότι «η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην Αφρική». Πόση άλλη υποκρισία».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ