Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Τουρκία: Τρία πολεμικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ – Σε ομηρία το Nautical Geo

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με τρία πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, στήνει νέο σκηνικό έντασης η Τουρκία.

Ενώ έχει παρατείνει τη Navtex που είχε εκδώσει για την ευρύτερη περιοχή με στόχο να εμποδίσει τις έρευνες του Nautical Geo, και επιμένει να ισχυρίζεται ότι η περιοχή είναι… υφαλοκρηπίδα της.

Το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo ο οποίο πρακτικά βρίσκεται υπό τουρκική ομηρία θα εκτελούσε εργασίες για τον αγωγό EastMed εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου, τρία πολεμικά πλοία, δύο φρεγάτες και μια κορβέτα. Σύμφωνα μάλιστα με το ΣΙΓΜΑ, τα τρία πολεμικά δεν αφήνουν τίποτα να πλησιάσει.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι αφενός να τορπιλίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Το Nautical Geo βρίσκεται πλέον αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λάρνακας.

Ενώ, λίγα μίλια μακρύτερα, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται από χθες η άσκηση “Ευνομία” με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί και καταγράφει εδώ και ημέρες τις τουρκικές κινήσεις, και αντιδρά με καταγγελίες δια της διπλωματικής οδού. Η έκρυθμη αυτή κατάσταση επισκιάζει και τις διερευνητικές επαφές που άρχισαν σήμερα σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ