Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Γ. Μπουρνούς: Μοναδική λύση η υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων από τα ελληνικά νησιά σε ευρωπαϊκές χώρες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό είναι απολύτως αναγκαίο να θεμελιώνεται στις αρχές της κεντρικής διαχείρισης των προσφυγικών ροών, της αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών και της αναλογικής κατανομής των βαρών και να εισάγει ένα ταχύ, αυτοματοποιημένο και, κυρίως, υποχρεωτικό μηχανισμό επανεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από τις χώρες πρώτης υποδοχής στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών, Γιάννης Μπουρνούς, σε ομιλία του σε εκδήλωση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (The Left), με θέμα το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ο Γιάννης Μπουρνούς μετέφερε την εμπειρία των πολιτών της Λέσβου από τις τραγικές αποτυχίες της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό και τη βαθιά ανησυχία τους για την αναπαραγωγή των ίδιων λαθών και στο νέο Σύμφωνο.

Οποιαδήποτε υποχώρηση από την υποχρεωτικότητα των επανεγκαταστάσεων εξαιτίας των πιέσεων των χωρών του Βίζεγκραντ και της εθελοδουλίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα σημάνει επιστροφή στην αποτυχημένη πολιτική του παρελθόντος με τη μονιμοποίηση των hot spots και τον εγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο στις περιοχές πρώτης εισόδου, όπως η Λέσβος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρθηκε και στα «καθρεφτάκια» που η κ. Μπεάτε Γκμίντερ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μοιράζει στους νεοδημοκράτες Δημάρχους της Λέσβου και της Χίου για να δεχτούν την κατασκευή των νεών ΚΥΤ δυναμικότητας χιλιάδων ατόμων στα νησιά τους.

Τέλος, ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση οφείλει να διαθέσει μέσα και επενδυτικούς πόρους προς τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, κατά το παράδειγμα της Κίνας, ώστε να ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης σε αυτές τις χώρες, από τις οποίες προέρχεται η πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ