Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

ΗΠΑ: Εύγε, η Ελλάδα κάνει ό,τι ζητά το ΝΑΤΟ!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την ανακοίνωση της αγοράς γαλλικών φρεγατών και κορβετών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, πρόγραμμα που θα στοιχίσει αρκετά δισεκατομμύρια Ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εστίασε στο γεγονός ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί επενδύσεις για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Eκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές μας αξίες. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό. Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ακόμη ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως σημειώνει, μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας, ένα γεγονός που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ